Autostrada Sibiu - Pitești: S-a semnat contractul pentru secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești

Azi,11 mai, la sediul Instituției Prefectului Argeș, s-a semnat contractul pentru secţiunea 5, Pitești-Curtea de Argeș, din autostrada Sibiu-Piteşti. 

La evenimentul găzduit de prefectul Emanuel Soare a participat premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode și directorul CNAIR, Mariana Ioniță. 

Contractul a fost semnat de directorul CNAIR, Mariana Ioniţă şi de directorul de ţară al companiei ASTALDI, Pier Luca Canino. 

În sală au fost reprezentanți ai mediului universitar, ai mediului de afaceri din județ (Dacia Renault, ACAROM, Grupul Industrial Componente, Electroargeș, transportatori) dar și conducerea AOA și a Camerei de Comerț și Industrie Argeș. 

Au fost prezenți și președintele Autorității Administrării Activelor Statului, Adrian Miuțescu, directorul adjunct al ANAR, Marius Postelnicescu, președintele Autorității Naționale a Rezervelor de Stat, Gheorghe Alcesei și deputatul Dănuț Bica. 

Participarea a fost însă limitată din cauza măsurilor de distanțare fizică, necesare în această perioadă. 

“Suntem într-un moment foarte important pentru Argeș”, a punctat Prefectul Emanuel Soare.

Prefectul a ținut să amintească că premierul Ludovic Orban este “un susținător al Argeșului”, acesta participând în noiembrie 2007, în calitate de ministru al Transporturilor, la inaugurarea centurii ocolitoare a Piteștiului. 

La mai bine de 13 ani, de data aceasta în calitate de prim-ministru, Ludovic Orban a participat la evenimentul care marchează continuarea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu.  

“Suntem într-un moment foarte important- semnarea contractului pentru tronsonul Pitești-Curtea de Argeș. Sunt profund onorat, astăzi scriem istorie, proiectul autostrăzii Pitești-Sibiu este unul de importanță strategică, un proiect care părea, la un moment dat, că nu se mai poate implementa. Îi mulțumim foarte mult domnului prim-ministru Ludovic Orban că este un susținător al Argeșului. În 2007, ca ministru al Transporturilor, a contribuit din plin la realizarea centurii ocolitoare a Piteștiului. Domnul ministru Lucian Bode este și el un prieten al Argeșului, are pe agenda sa scurtă foarte multe proiecte de interes pentru județ: autostrada Pitești-Sibiu, DN73, Transfăgărășanul, reabilitarea gării regale din Curtea de Argeș”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Totodată ministrul Ludovic Orban a declarat:  “Autostrada este un proiect de suflet al meu”

Premierul Ludovic Orban și-a exprimat dorința ca segemntul de autostradă până la Curtea de Argeș să fie finalizat înainte de termen. 
"Am ținut să fiu prezent astăzi, autostrada Pitești-Sibiu este un proiect de suflet al meu. La începutul lunii mai 2007 am fost prezent pe șantierul centurii Piteștiului, când am anunțat că se vor termina restul de lucrări, de aproape 50%, în 6 luni. Unii au râs, era același constructor, dar a fost gata. Din 2008, de când am plecat din funcția de ministru, nu s-a mai construit un milimetru din autostradă, deși documentația tehnico-economică era gata. Este un obiectiv strategic, vital pentru legătura est-vest. Nu am aplaudat semnarea contractului, o să aplaud dacă acest contract va fi finalizat în cele mai bune condiţii şi de preferat înaintea termenelor stabilite acolo: 12 luni proiectarea şi patru ani execuţia mie mi se pare o perioadă de timp prea lungă. Cunosc compania și am convingerea că poate finaliza acest proiect mult mai repede. Spor la treabă!", a spus premierul Ludovic Orban după semnarea contractului.

De asemenea la rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, prezent la eveniment, a spus că prioritatea acestui an o reprezintă tronsonul de autostradă dintre Sibiu şi Piteşti. 

Detaliile tehnice au fost prezentate de Gabriel Budescu, directorul tehnic al CNAIR și Dragoș Burlan, director tehnic al companiei  Astaldi.  

Proiectul tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti, parte a autostrăzii A1 care va lega Bucureştiul de Nădlac, are o lungime totală de 122,11 kilometri, acesta fiind divizat în cinci secţiuni care traversează trei judeţe: Sibiu, Vâlcea şi Argeş. 

Secţiunea 5, Curtea de Argeş - Piteşti, cuprinsă între kilometrii 91+761 şi 122+110, va avea o lungime de 30,35 kilometri.

Conform datelor CNAIR, valoarea estimată a secţiunii dintre Piteşti şi Curtea de Argeş este de 1,8 miliarde de lei, fără TVA, cu o durată a contractului de 120 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.