Australia a găsit o metodă bună de a curăța râurile de plastic

După cum știm, deșeurile din plastic reprezintă o problemă enormă în aproape toate țările, având un efect negativ puternic asupra naturii și sănătății oamenilor. Poluarea cu plastic vine de la produse de unică (sau redusă) folosință, pe care oamenii le utilizează și le aruncă în mai puțin de un an de la producerea lor.

Materialele plastice eliberează chimicale periculoase în sol, după care ajung în pânza freatică și pot afecta speciile care consumă apa. S-a demonstrat că substanțele respective afectează negativ și germinarea semințelor, lucru care, ultimativ, poate ajunge să afecteze și plantele sălbatice, dar și culturile. Similar, substanțe periculoase sunt eliberate din plastice în râuri, lacuri, mări și oceane, afectând multe specii de animale, păsări și pești. Pericolul crește odată cu fragmentarea acestora – pentru că multe bucăți mici sunt ingerate și au un impact negativ asupra proceselor naturale care au loc în organism.

Din plasticul total produs, aproximativ 40% este utilizat pentru ambalare, de asemenea, o mare parte din acel plastic este folosit o singură dată. Mai puțin de 1/5 din tot materialul este reciclat, deși multe țări se străduiesc să crească acest număr, cu multe soluții inovatoare.

Un oraş australian a văzut cât gunoi şi reziduuri rezidenţiale ajung în zonele naturale şi a mers în căuarea unei soluţii oarecum simple, care ar putea face o mare diferenţă.

Ideea ingenioasă a venit de la o companie din Kwinana, Australia de Vest. Autorităţile din oraş au introdus un sistem de filtrare, în esenţă nişte plase de mari dimensiuni, peste ţevile de scurgere, care captează o mulțime de deșeuri. Apa continuă să curgă liber şi protejează mediul împotriva contaminării şi poluării. Atunci când plasele se umplu cu deşeuri şi resturi, acestea sunt scoase şi gunoiul este încărcat în camioane de colectare şi transportat într-un centru de sortare, unde tot ceea ce poate fi reciclat este separat şi apoi sortat. Calitatea plaselor garantează o utilizare îndelungată, iar materialul din care sunt fabricate nu se va descompune în timp.

Proiectul a demarat cu instalarea unei singure plase într-un loc numit „Bazinul Henry”. Guvernul şi cetăţenii au văzut o diferenţă incredibilă în cantităţile de deşeuri care ajung în zonele naturale. De obicei, gunoiul este spălat de ploile abundente şi este tras în aceste sisteme de colectare care în cele din urmă se deversează în ecosistemul natural. Cu ajutorul acestor „capcane”, autoritățile orașului au reușit inițial să colecteze peste 800 kg de deșeuri în doar două săptămâni. Şi acesta a fost doar începutul.

Eficienţa sistemului s-a dovedit atât de mare, încât au decis să instaleze plase în toate punctele de deversare pentru a minimiza cantitatea de gunoi şi pentru a contribui la protejarea faunei sălbatice locale. Rezultatele au fost impresionante, iar oraşul este mândru de sistemul său.

Singurul dezavantaj este că aceste plase costă peste 10.000 de dolari, iar procesul poate părea greoi, dar majoritatea locuitorilor oraşului cred că merită investiţia atunci când vine vorba de curăţenia oraşului.

Acest sistem excelent este o altă dovadă a faptului că lucruri atât de mici pot face o mare diferență. Australia a găsit o cale de a proteja Planeta. Noi?

Sursa: atlas-geografic.net