Au sosit primele vaccinuri antigripale pentru pacienţii din Argeş

15.320 de vaccinuri antigripale au fost repartizate în Argeș, aceasta fiind a doua tranşă după cea destinată personalului medical. Dozele au fost repartizate către unitățile de asistenţă medico-socială din judeţ şi cabinetelor medicilor de familie. În judeţul Argeş, necesarul de vaccin antigripal este de 64.753 de doze pentru imunizarea argeșenilor cu risc ridicat de îmbolnăvire: vârstnicii de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice (în special respiratorii, cardiovasculare şi metabolice), copii şi bătrâni instituţionalizaţi, gravide şi personalul medical. Din acest necesar, Ministerul Sănătăţii a repartizat în septembrie către unităţile sanitare din judeţ o primă tranşă, de 1.530 de fiole, pentru vaccinarea personalului medical din unităţile sanitare. 


Medicii de familie se plâng că au primit foarte puţine doze de vaccin, la cabinete cu peste 1000 de pacienţi pe liste venind în jur de 30 de doze. 


Vestea bună este că, pentru prima dată, vaccinul antigripal nu vizează o singură tulpină de virus, ci patru, fiind tetravalent. Vestea mai puţin bună este că, potrivit unor medici de la Institutul „Matei Balş”, varianta de vaccin achiziţionată de Ministerul Sănătăţii prin licitaţie şi distribuită gratuit prin medicii de familie nu ar fi recomandată copiilor sub trei ani, detaliu prevăzut, se pare, în prospect. Asta înseamnă că micuţii sub trei ani nu vor putea fi imunizaţi gratuit, alte variante de vaccin care nu prezintă contraindicaţii pentru ei fiind disponibile doar în farmacii.


În sezonul trecut, la nivelul judeţului Argeş au fost înregistrate 144 de cazuri de gripă şi cinci decese în rândul persoanelor nevaccinate. Specialiștii DSP Argeş reamintesc populaţiei că „vaccinarea antigripală este metoda cea mai eficientă de prevenire a îmbolnăvirilor”. Pentru sezonul 2019- 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult față de anul trecut pentru imunizarea unui număr mai mare de persoane din categoriile de risc. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta