Un angajat de la Victor Babeș, reținut! Ar fi manevrat greșit instalația de oxigen | Sursa Ta

UPDATE, 16 iunie:

Alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București s-a blocat din cauza greșelii unui angajat, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de Covid-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie.

Doi angajați al spitalului sunt vizați în această anchetă. Unul a fost deja reținut, iar celălalt este încă audiat.

Expertiza depusă recent la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Primele concluzii ale anchetei arată că un angajat al spitalului, cel mai probabil din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

În acest dosar, polițiștii de la Omoruri au cerut o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen.

Procurorii de la Parchetul București fac, miercuri, audieri în acest dosar penal deschis după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș.

 

 

UPDATE, 13 aprilie, ora 13:30

Subprefectul Emanuel Soare confirmă informația transmisă, seara trecute de șeful DSU, Raed Arafat, conform căreia TIR-ul ATI a fost adus din Argeș la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti.

Ancheta în cazul pacienților morți în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Procurorii au deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru ucidere din culpă. 


Despre funcționalitatea unității mobile în perioada în care s-a aflat la Pitești, subprefectul Emanuel Soare a declarat:


"Am luptat foarte mult să obţinem acest TIR în valul doi al pandemiei, pentru noi a fost foarte util, având în vedere numărul destul de mic al locurilor ATI. A fost foarte util pentru noi, nu au fost probleme din punct de vedere tehnic niciodată, a fost o singură problemă pe perioada iernii, în ideea în care temperaturile începuseră să scadă şi TIR-urile nu erau pregătite pentru a face faţă temperaturilor foarte scăzute, dar, în baza contractelor, probabil, pe care le au cu firma care a produs aceste TIR-uri - DSU şi spitalele au contracte cu firme de mentenanţă – este o echipă care se ocupă permanent de aceste TIR-uri şi au venit, au făcut o procedură, au izolat podeaua astfel încât au reglat temperatura din interior. Altfel, nu au fost probleme, chiar am avut destul de mulţi pacienţi care au fost trataţi acolo”, a declarat Emanuel Soare.


 

UPDATE, 13 aprilie, ora 08:10

Raed Arafat, şeful DSU, a făcut declaraţii, după ce trei pacienţi au murit la secţia mobilă ATI a Spitalului Victor Babeş. Acesta a declarat, luni seara, că ventilatoarele sunt de fabricaţie americană, iar când se depăşesc 6 bari intră în stare de alertă, deci s-au oprit.

”Ce s-a întâmplat și vreau sa subliniez ca ce spun poate fi modificat pe baza a ceea ce apare în anchetă. Vă spun ce știu în acest moment, cu rezerva ca situaţia este sub anchetă şi aceste lucuri pe parcurs pot avea modificări. În primul rând să vorbim despre tirul respectiv sau tirurile de terapie intensivă. Sunt fabricate să funcționeze pe două modalităţi. O modalitate este total independentă pe butelii de oxigen și generator electric propriu. O altă modalitate când vor funcționa pe o durata mai mare, ele au conexiuni și se conectează la curent din afara tirului şi se conectează la sursa de oxigen permanentă, de regulă a spitalului, care poate să fie un stocator ca în cazul tirului spitalului Babeş. Acolo exista reductoare care controlează presiunea maximă care intră în tir. Aceste reductoare există şi la ieşire din ce știu, şi la ieșire din stocator şi la intrare în tir. Presiunea nu trebuie lăsată să urce mai mult de 5.8 maxim. Astăzi, la un moment dat, această presiune a crescut peste 6. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult, asta deja face obiectivul anchetei. În tir, ventilatoarele sunt de fabricaţie americană, deci nu de calitate slabă, când se depăseşte 6 bari intră în sistem de autoprotecţie și se opresc, altfel presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare ca s-a întâmplat cu toate ventilatoarele care s-au oprit împreună și au creat situaţia de urgență din interiorul Tir-ului. Colegii au lucrat imediat pentru a remedia situația și să ventileze bolnavii, nu erau toți intubaţi şi bineînțeles au fost trimise și ambulanţe care să ia pacienții până se remediază situația.”


Cât despre reprezentantul firmei care întreţine ventilatoarele:

”A preferat să rămână afară și să dea anumite indicații colegilor din interiorul Tir-ului. Bineînțeles s-a întâmplat ceea ce nimeni nu și-a dorit să se întâmple, unii pacienți, chiar și dacă au fost luați pe baloanele de ventilație au intrat în stop, nu au reușit să fie resuscitati, erau în stare critică, iar 5 pacienți au fost transferați la alte spitale. La acest moment este o anchetă derulată de poliția Capitalei care va stabili ce s-a întâmplat acolo. Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior, ventilatoarele având un loc electronic care arată ce s-a întâmplat, clar că în jurul orei 16:25 ora Românei, dacă asta este corectă informația primită, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Asta explică clar urgența apărută, personal am aflat după orele 17:00. S-a ținut legătura cu managera spitalului, colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin și ulterior am intrat în legătură şi cu Ministrul Voiculescu cu care am avut discuții pe parcurs și s-a permis primirea pacienților în alte părți.”


Potrivit spuselor şefului DSU, TIR-ul a funcționat luni de zile în Argeș fără să aibă vreo problemă.


”Cum a avut loc tot sperăm să fie elucidat. Instalația de oxigen se face de către firme autorizate, iar această instalaţie este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, serviciul de sănătate al primăriei, deci nimic improvizat. Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș, până a ajuns aici, deci nu este la prima utilizare. Acum a funcționat sâmbătă, duminică, astăzi până după masă fără probleme. Trebuie să vedem cum s-a produs, dacă a fost o greșeală umană, o problemă tehnică, urmează să descoperim. De regulă presiunea ca să între în tir mai mare înseamnă că de undeva s-a dat drumul sau a crescut. Mai mult decât atât nu pot să spun pentru că există anchetă şi aşteptăm să vedem cu ce va ieşi anchetă respectivă. Tir-urile sunt în garanţie şi au fost întreţinute de mai multe ori de firma fabricantă. Nu am niciun dubiu că colegii noştri au făcut tot posibilul ca să prevină pierderea de vieţi.”

 

Update 21:40 

Potrivit ultimelor informații, reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, care a refuzat să intre în container și a părăsit incinta spitalului, se află la această oră la fața locului împreună cu polițiștii.

 

Update 21:10 

Ministrul Vlad Voiculescu a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului. De asemenea, Raed Arafat a ajuns la Spitalul Victor Babeș. Șeful DSU a spus pentru Digi24 că aparatura unității mobile de la Victor Babeș nu a mai avut probleme tehnice până acum.

 

Update: 21:00 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că a sesizat Parchetul în legătură cu situația de la unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul Victor Babeș din București, unde 3 pacienți au murit din cauza unei avarii la stația de oxigen.

 

----------------------------------------------------------------

 


Secția mobilă de terapie intensivă a fost pusă în funcție săptămâna trecută la Spitalul „Victor Babeș” și funcționa la capacitate maximă, fiind internați opt pacienți în stare gravă.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: A fost o problemă la instalația de oxigen. A scăzut presiunea, iar medicii au fost nevoiți să transfere pacienții de acolo.

Trei pacienți au decedat din cauza defecțiunii instalației de oxigen, iar alți cinci au fost salvați și transferați către alte unități medicale.

La Spital a ajuns și Serviciul Omoruri pentru a cerceta incidentul în urma căruia au murit trei persoane.

Precizare de presă
Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

- 1 pacient a fost mutat pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș

- 1 pacient a fost transferat la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)

- 2 pacienți au fost transferați la Spitalul Bagdasar Arseni

- 1 pacient a fost transferat la Floreasca

- 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

Serviciul Omoruri, cercetări cu privire la decesul celor trei persoane
Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București - Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3. Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.

Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.


Sursa: Digi24