Au fost ridicate restricțiile de pestă porcină la două ferme din Argeș

La finalul lunii octombrie, pesta porcină a lovit cele mai mari ferme de porci din Argeș. Atunci, au fost sacrificați zeci de mii de porci. De exemplu, la ferma DanBred din Slobozia au fost omorâte peste 20 000 de animale.

De asemenea, au fost insituite o serie de măsuri, precum interzicerea accesului în zona focarului, curățarea și dezinfectarea tuturor spațiilor clădirilor afectate. Totodată, furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave au fost distruse prin ardere. Mai mult, au fost montate dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.

Astăzi, la DanBred au fost ridicate aceste restricții. Urmează ca luni să fie eliminate măsurile impuse și la ferma Macro Suin din Costești. Prin urmare, aceste unități vor putea vinde porci pentru sacrificare.

Potrivit directorului DSVSA Argeș, Daniel Lupu, au fost înregistrate două cazuri cu trichineloza: „Sunt și două cazuri cu trichineloză, unde porcii au fost confiscați și neutralizați. De asemenea, e vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne. Transportul se face insotit de aviz de la medicul veterinar”, a transmis directorul executiv DSVSA, Daniel Lupu.