ATENŢIE PITEŞTENI! Acestea sunt blocurile cu risc mare de prăbuşire la un cutremur!

ATENŢIE PITEŞTENI! Acestea sunt blocurile cu risc mare de prăbuşire la un cutremur! 47 de blocuri pe lista neagră, nicio expertiză, niciunul consolidat.

În noaptea de 23 spre 24 septembrie, un cutremur destul de puternic a zguduit România. Calculele specialiştilor au arătat că seismul a avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, însă a fost resimţit în mai multe zone din ţară, inclusiv în Argeş. Cu toate că acest cutremur a fost departe de cel mai devastator seism, care a lovit în 1977 România şi care a avut 7,2 grade, acesta a provocat panică şi a reaprins discuţiile privind siguranţa clădirilor, cu precădere a celor vechi. Deşi nici până în ziua de astăzi nu există o evidenţă oficială a blocurilor cu risc seismic ridicat, din cauză că majoritatea acestora nu au fost expertizate, specialiştii afirmă că 47 de blocuri din Piteşti reprezintă, pentru miile de oameni care le locuiesc, un real pericol în cazul unui cutremur de calibrul celui de acum patru decenii.

Blocurile înalte şi vechi de 50 de ani, cele mai periculoase
Cea mai mare problemă o prezintă blocurile cu regim mare de înălţime şi care au deja o existenţă de aproximativ jumătate de secol. Dacă la cutremurul din ’77 au reuşit să reziste, nimeni nu ştie dacă acestea ar putea face faţă unui seism de o asemenea amploare. Şi asta, pentru că nu s-au făcut expertize de risc seismic, din simplul motiv că acestea costă mulţi bani (de ordinul miilor de euro), pe care locatarii nu sunt dispuşi să-i cheltuiască în acest scop. Cu toate acestea, specialiştii au încropit o listă a blocurilor considerate periculoase, studiul bazându-se exclusiv pe informaţiile privind vechimea acestora şi pe datele tehnice consemnate în proiectele pe baza cărora au fost construite. Potrivit unui studiu realizat de Romencos Team, cele mai multe blocuri considerate cu risc ridicat în caz de cutremur se regăsesc în cartierele Craiovei, Trivale şi Războieni, lista prezentându-se după cum urmează:

# Găvana - blocurile F11, F1, C17, E7 şi E8
# Calea Bascov - blocurile E4, B1 şi B2
# Nord - blocurile A1, A2 şi A3
# zona Gării de Sud - blocul 214
# Centru - blocul B16 (str. Griviţei); blocurile A2 şi A3 (B-dul I.C. Brătianu)
# Trivale - blocurile 12A, 12B, 12C, 12E, 86 şi 90
# Craiovei - blocurile 1, 2 ,3, 4, 5, 6, 9, 10, 36, 37, 38, 39, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 şi 54
# Războieni - blocurile H1, H2, H3, A2, A3 şi 45.

Fără expertiză, nu știi ce și cum să consolidezi

Lipsa expertizelor tehnice reprezintă prima piedică în calea consolidării clădirilor care prezintă pericol public, lucru recunoscut şi de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţia abilitată să prevină şi să intervină în caz de cutremur. „Din păcate, ne lovim de această atitudine a cetățenilor care nu scot bani din buzunar pentru efectuarea expertizelor și fără expertiză nu știi ce și cum să consolidezi. Ca să calculezi gradul de risc, trebuie să deții o expertiză, or acestea nu se fac. Pentru că nimănui nu-i convine, în caz că vrea să vândă, să se trezească cu bulina roşie pe bloc şi să nu mai poată înstrăina imobilul nici în veci.

Toți se gândesc la beneficiile materiale și mai puțin la propria siguranță. Sigur, expertizele mai și costă, așa că cetățenii nu se grăbesc să afle dacă stau într-un bloc cu pericol sau nu. Nu putem vorbi despre o anume zonă sau un cartier anume cu risc ridicat, pentru că s-a construit diferit, în etape diferite și blocurile sunt dispuse aleatoriu. Gradul de risc este de patru tipuri: gradul I - pericol de prăbușire, gradul II - riscul de a fi afectată structura de rezidență, gradul III - riscul de a exista mici deteriorări, gradul IV – fără risc. Am avut o școală din Câmpulung evaluată cu grad de risc I, care în urma reabilitării a ajuns la grad de risc III.”, ne-a declarat Bogdan Olar, inspectorul-şef interimar al ISU Argeş.

Pe de altă parte, nimeni nu poate şti dacă nu cumva şi alte blocuri riscă să cadă la primul cutremur serios, în condiţiile în care la parterul multora dintre ele au fost sparţi pereţi întregi pentru a face loc spaţiilor comerciale. Nu de alta, dar ştim foarte bine cu câtă uşurinţă s-au dat autorizaţii pentru astfel de modificări. Singurul bloc consolidat în ultimii 26 de ani a fost E1 din zona Nord, unde o explozie a spulberat mai multe apartamente. Să sperăm însă că nu va fi nevoie de un dezastru pentru a demara odată şi-odată procesul expertizării şi al consolidării blocurilor cu risc.

(Celestina Dobricescu)