Atenție! Universitate-fantomă: promite diplome fără ca studenţii să vină la cursuri

Avocat, contabil sau consultant: sunt meserii pentru care se fac ani buni de şcoală. În România, însă, pentru bani, poţi să obţii o diplomă din câteva click-uri. Nimeni nu pică examenul la această universitate, ce se promovează pe Internet. Concret, o universitate virtuală promite astfel de specializări fără să treci o zi la cursuri sau la examene. Reporterii Observator au negociat un loc în instituţia care funcţionează de 25 de ani. Abia acum, Ministerul Educaţiei a reacţionat: spune că, în faţa legii, universitatea nu există. 

Universitatea există încă din anul 1991, perioadă în care sute de studenţi au plătit o taxă de 330 de euro pe an, la jumătate faţă de alte facultăţi.  Dar, când au vrut să se angajeze, diploma nu le-a fost recunoscută.
"Diplomele eliberate de această instituţie nu sunt recunoscute de stat ca fiind diplome care să ateste finalizarea studiilor universitare. Universitatea Internaţională deschisă nu figurează pe nicio hotărâre de guvern privind structurile şi speciazlizările acreditate sau autorizate provizoriu din instituţiile de învăţământ superior", precizează purtătorul de cuvânt Cătălina Toma.

(Reporter): Şi examenele ştiţi cum le susţin? Trebuie să vin?

(Angajată): Din câte ştiu, pe email se primesc. N-am văzut să vină la examen cineva!

După trei ani de facultate prin corespondenţă, absolvenţilor li se promite o diplomă de licenţă recunoscută. 

(Reporter): Primeşti o diplomă la sfârşit?

(Angajată): Da, da, da, este acreditată.

(Director): De întâlnit cu profesorii în cei trei ani de studiu nu mă întâlnesc...

(Reporter): Păi vă întâlniţi dacă aveţi nevoie să vă coordonaţi lucrările de diplomă, altfel de ce să vă întâlniţi? Şi examenele?

(Director): Examenele din timpul anului se susţin pe bază de teste grilă. În decursul anilor, examenele sunt online.


Sursa: observator.tv