ATENȚIE! Schimbări în sistemul de impozitare

De la anul viitor, este posibil să beneficiem de o reducere de 6 la sută la cota unică, măsură ce se va aplica la toate veniturile unei gospodării, potrivit Ministerului de Finanțe. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuabilii ar avea posibilitatea să-şi recupereze banii plătiţi pentru educaţia copiilor, sănătate şi chiar vacanţe în ţară. Mai mult, Guvernul vrea impozit ZERO pentru veniturile sub 2.000 de lei.

Ministrul de Finanțe a prezentat oamenilor de afaceri, în urma modificărilor realizate la Codul fiscal, noțiunea de gospodărie recunoscută fiscal. Adică un grup de persoane, înrudite sau nu, care au bunuri comune.

La finalul anului, astfel de gospodării vor putea să îşi deducă anumite cheltuieli, precum cele cu serviciile medicale sau cu educaţia copiilor. Cu o singură condiție: să existe chitanţe sau bonuri fiscale pentru aceste cheltuieli.

„La o familie cu doi copii, pe lună, vom avea deducere fiscală de 5.000 de lei, ceea ce înseamnă 60 de mii pe an”, a exemplificat ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

„Dacă o familie pleacă în vacanța de vară sau de iarnă într-o stațiune turistică în țară, contravaloarea excursiei sau a vacanței petrecute în țară va fi dedusă fiscal. Dacă va pleca în afară, nu va mai fi dedusă fiscal. Am dat un exemplu, pentru că ne-am gândit și la alți factori și alte motoare care pot conduce la creștere economică. Poate fi turismul. Poate fi foarte bine valorificat, pentru că România beneficiază de un peisaj extraordinar”, a spus Rovana Plumb, potrivit digi24.

Oamenii vor fi ajutați de către un consultant fiscal să completeze dosarul care trebuie depus la Fisc. Acesta ar trebui să conţină atât bonurile şi chitanţele pentru cheltuielile deductibile, cât şi declaraţiile despre toate veniturile obţinute - nu doar cele din salarii, ci şi cele din chirii, de exemplu.

„Pe baza acestei declarații se va face o regulazrizare, se vor lua în calcul toate deductibilitățile, se va stabili dacă acel contribuabil trebuie să mai platească la Fisc sau dacă nu cumva trebuie ca Fiscul să returneze”, a arătat Viorel Ștefan, ministrul finanțelor publice.

Sursa: digi24