ATENȚIE! Reguli obligatorii pentru patronii de terase și restaurante

Vara se apropie cu pași repezi și nu ne putem imagina acest anotimp mult-așteptat fără restaurantele, barurile și terasele care fac deliciul tuturor în zilele caniculare.

Administratorii acestor tipuri de localuri trebuie să urmărească însă îndeplinirea unor criterii clare pentru buna funcționare a propriilor afaceri, dar, mai ales, pentru a nu pune în pericol sănătatea publică.

CITEȘTE ȘI ... (video) EMOȚIONANT! Cățel salvat de pompieri dintr-un incendiu

O parte dintre aceste criterii sunt stabilite de Direcția de Sănătate Publică Argeș, organism de supraveghere și control din subordinea Ministerului Sănătății, care are atribuțiile de a desfășura controale în unități ce deservesc alimentația publică și de a le sancționa pe acestea în caz de nerespectare a regulilor.

DSP primește informații cu privire la înființarea de noi firme sau de existența unui punct de lucru (terasă, piscină, bar) de pe raza județului Argeș, de la Registrul Comerțului, iar inspectorii se deplasează în control la astfel de unități pentru a se asigura că nu pun în pericol sănătatea cetățenilor.

Criteriile urmărite într-un control al DSP sunt:

  •  existența unui contract de dezinsecție, dezinfecție, deratizare;
  • existența unui contract de salubrizare;
  •  existența unui contract de mentenanță pentru aparatura utilizată
  •  existența unui contract de medicina muncii și analize medicale pentru angajați;
  •  existența altor documente, după caz.

Deși DSP nu emite autorizații și nici avize de funcționare pentru astfel de unități, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au dreptul și obligativitatea de a efectua controale.
Cetățenii ar trebui să știe că majoritatea administratorilor din aceste domenii își desfășoară activitatea pe baza unei declarații pe proprie răspundere, deoarece legea le permite acest lucru, însă firmele cu ștaif care țin la prestigiul și imaginea societății fac demersurile necesare pentru obținerea unui certificat de conformitate de la DSP, făcând asftel dovada corectitudinii și câștigându-și clienții care sunt siguri că nu își riscă sănătatea călcând pragul acestor localuri.


Conducerea DSP Argeș anunță că este pregătită să întâmpine valul de localuri care se vor deschide pe toată perioada verii și îi îndeamnă pe reprezentanții acestora la un management european privind calitatea produselor și a serviciilor oferite, ca să nu fie nevoiți să suporte consecințele legii care nu iartă punerea în pericol a sănătății populației.

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta