Atenție la dezinformări! Codul rutier NU se modifică de la 1 iulie în niciun fel

Numeroase site-uri de știri scriu, de câteva zile încoace, despre modificări ale Codului rutier care vor intra în vigoare la 1 iulie anul acesta. Informația este falsă - nu există nici măcar o modificare care se va produce de la 1 iulie sau în viitorul apropiat.
 

Niciunul dintre site-urile pe care le-am deschis, căutând „modificare Cod rutier 1 iulie“ nu arăta însă vreo sursă de informare, ci doar eventuale trimiteri la alte site-uri de știri care, de asemenea, nu precizau sursa legislativă din care să reiasă modificarea sau modificările prezentate. Știrea că vor avea loc modificări de la 1 iulie în Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) nu a apărut însă zilele trecute, ci la finalul anului trecut, când mai multe publicații online au distribuit aceleași informații, fără să precizeze actul normativ din care acestea reieșeau.

Nu există nicio lege sau ordonanță care să fi fost adoptată recent sau mai puțin recent și care să aducă modificări Codului rutier la 1 iulie - chestiunea poate fi extrem de ușor de verificat într-un portal legislativ care prezintă legile și alte acte normative la zi, cum este cel furnizat de stat, legislatie.just.ro, sau cele oferite contra cost de diverse firme private. 

Printre modificările despre care site-urile care răspândesc acest fake news vorbesc se numără:

- dobândirea permisului auto doar de către cei care au absolvit zece clase;
- amenzi noi;
- noutăți privind fișa medicală și necesitatea de a o obține mai des de către anumiți șoferi.


Sursa: avocatnet.ro