Atenție la ce cumpărați! 1.100 tone de cartofi, interziși în România

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 tone de cartofi de provenienţă Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece s-a depistat prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun) şi există, astfel, riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă, a anunţat, marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), relatează Agerpres.
Instituţia dă asigurări că nicio cantitate de cartofi contaminaţi nu a ajuns în magazinele din România, întreg transportul fiind oprit în port.

CITEȘTE ȘI ... Meteo! După căldură, urmează ploile

Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi, ce provine din Egipt.

Conform datelor MADR, în 2017, producţia de cartofi a crescut cu 16,3%, până la 3,129 milioane de tone, datorită sporirii randamentului la hectar, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,7% faţă de anul precedent, până la 168.000 de hectare, de la 182.000 de hectare. În privinţa consumului, România se află pe primele locuri în Europa, cu o medie anuală de peste 92 kilograme (kg)/cap de locuitor.

Sursa: Stirileprotv.ro