ATENȚIE! Copiii sub 16 ani, INTERZIS pe rețelele sociale și magazine online

Începând cu data de 25 mai 2018, copiii care n-au împlinit vârsta de 16 ani vor putea accesa rețelele de socializare sau vor folosi magazinele online doar cu acordul părinților.

Această schimbare va avea loc în urma unui regulament european care se va aplica în mod direct și în România, fără să fie necesare formalități din partea statului nostru.


Astfel, copiii vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a folosi orice fel de serviciu online ce presupune strângerea și folosirea ulterioară a datelor personale. Obligația va impune companiilor nu doar să obțină acordul părintesc, ci și să depună eforturi rezonabile pentru a verifica acest aspect, potrivit avocat.net.

Totuși, regulamentul european permite autorităților să reglementeze o vârstă mai mică de 16 ani pentru a fi necesar acordul părintesc, dar nu mai mică de 13 ani.

„Copiii au nevoie de o protecție specifică a datelor lor cu caracter personal, întrucât pot fi mai puțin conștienți de riscurile, consecințele, garanțiile în cauză și drepturile lor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Această protecție specifică ar trebui să se aplice în special utilizării datelor cu caracter personal ale copiilor în scopuri de marketing sau pentru crearea de profiluri de personalitate sau de utilizator și la colectarea datelor cu caracter personal privind copiii în momentul utilizării serviciilor oferite direct copiilor”, se arată în preambulul GDPR.