UPDATE! Dacia și-a reluat activitatea după atacul cibernetic de vineri!

UPDATE:

”Luni, 15 mai, la ora 7:00, activitatea platformei industriale Dacia Mioveni a fost reluată în mod normal, urmare a mobilizării și reactivității echipelor noastre. Toate sistemele informatice ale Grupului Renault România funcţionează normal şi sunt securizate”, informează Direcţia Comunicare Grup Renault România.

 

După ce, vineri, 12 mai, virusul informatic Ransomeware a afectat Groupe Renault, situația este acum sub control. Au fost întreprinse imediat o serie de măsuri proactive, cum ar fi suspendarea temporară a activității industriale pentru a stopa răspândirea virusului și a proteja Grupul. Acest atac cibernetic a avut loc în diferite țări, diferite sectoare de activitate şi companii.

 

În România, pe 13 mai, o parte din activitățile platformei industriale Dacia de la Mioveni a fost întreruptă temporar. O celulă de criză a fost creată în primele ore pentru a gestiona situația.

 

UPDATE ORA 12:30

Grupul Dacia- Renault a fost afectat de atacul tip „ransomware” de o amploare fără precedent. Direcţia Comunicare Grup Renault România a transmis o informare cu privire la situația în care se află.

Uzina Dacia a întrerupt lucrul în jurul orei 2:00 și s-a creat o celula de criză în interiorul companiei. Toate sistemele sunt blocate , iar fluxul e oprit până la o dată care nu a fost precizată:

„O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global.
Pe platforma de la Mioveni, a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii.”, 
au precizat reprezentanții Dacia.

UPDATE ORA 12:00

SRI confirmă că România a fost afectată de aceste atacuri, dar că nu se poate estima impactul la nivel național al atacului de tip „recompensă”, desfășurat la scară mondială sub numele de „WannaCry”.  Potrivit unor site-uri de specialitate, România ar fi pe locul 9 în rândul celor aproape 100 de țări vizate de acest atac.

CITEȘTE ȘI ... Atacul cibernetic care a afectat Uzina Dacia, REVENDICAT! Vezi cum arată mesajul trimis de hackeri

Cu toate acestea, ministrul comunicațiilor, Augustin Jianu, nu a putut confirma dacă Dacia a fost sau nu afectată de atacul informatic. El a explicat la Digi24 că statul nu dispune de o centralizare a situațiilor de acest tip, iar companiile nu sunt obligate să le raporteze.

El a recunoscut însă că nu a vorbit cu nimeni de la Dacia despre acest subiect, iar întrebat dacă a luat legătura cu alte companii a declarat că nu poate dezvălui acest lucru.

99 de ţări au fost vizate vineri de un atac care a perturbat serios funcţionarea sistemului sanitar din Marea Britanie, a unor companii de telecomunicaţii din Spania şi a unor instituţii de învăţământ din Italia. 

Computere din mii de locuri se pare ca au fost blocate de un program care cere plata a 300 de dolari americani in bitcoin. Serviciul National de Asistenta Medicala din Marea Britanie, NHS, a confirmat ca a fost afectat de un atac informatic de proportii, care a paralizat numeroase unitati medicale din Anglia. Premierul Theresa May a confirmat ca acest atac vine in cadrul unui international, de mare amploare.

Se vechiculează că atacurile cibernetice la nivel mondial ar fi afectat și Dacia Renault. Deși informația nu este oficială, astăzi, angajații de la schimbul 1 au fost trimiși acasă, din cauza unor probleme la sistemul informatic. Până la această oră, reprezentanții Dacia nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această variantă, urmând să transmită un răspuns oficial în curând.

Rămâne de văzut dacă este vorba despre o defecțiune sau despre un atac cibernetic.