Atac armat! Gabriela Zoană blocată în Parlamentul European:

Mai multe focuri de armă au fost trase la Târgul de Crăciun de la Strasbourg. Două persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma atacului. Forţele de ordine s-au mobilizat la Strasbourg, iar ministrul francez de Interne Christophe Castaner urmează să se ducă la faţa locului. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost informat în timp real cu privire la ”evenimentele” de la Strasbourg, a hotărât să scurteze reuniunea în curs şi doreşte ca ministrul de Interne să se deplaseze la faţa locului, a anunţat Palatul Élysée într-o primă reacţie.

 

Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat. În această perioadă, la Strasbourg se desfășoară sesiunea plenară a Parlamentului european, astfel că se află multe delegații la Strasbourg.

Europarlamentul Gabriela Zoană a oferit declarații în exclusivitate pentru Sursata.ro. Blocată în Parlamentul European, alături de alți 11 colegi, argeșeanca este în stare de șoc, dar teafără. Europarlamentul argeșean a povestit că, în momentul atacului, vestea a venit prin grupurile interne de WhatsApp și prin mass-media. La sediul Parlamentului European din Strasbourg a fost imediat activat un protocol de urgenţă. De asemenea, ceilalți oficiali, aflați în restaurante sau alte zone de divertisment, au fost somați să nu părăsească locația și să nu se apropie de ferestre.

”Colegii au fost îngrijorați. Am citit în presă vestea. De asemenea, aceste vești îngrozitoare au circulat atat pe grupupul de WhatsApp a Europarlamentarilor Români, cat și pe grupurile pentru comisii.”

 

Conform europarlamentarului Gabriela Zoană, cea mai nouă informație susține că un asistent de origine italiană a fost rănit într-un supermarket. Vorbim despre doi atacatori, unul dintre ei fiind deja prins de polițiști.

”Condamn ferm aceste acte de terorism. Europa trebuie să se gândească foarte bine ce măsură ia în acest sens. Nu este posibil ca aceste acte de terorism să continue. Este foarte important să înțelegem că toate țările din UE trebuie să ne dăm mâna și să fim egale.”

 


Interviu!

Care este starea de spirit a europarlamentarilor români?

Toți eurodeputații români și toți membrii stafului sunt în afara oricărui pericol. Suntem însă foarte îngrijorați. Parlamentul este închis. Nu se intră, nu se iese. Lucrările continuă în Parlamentul European, însă nu este permis accesul.

 

Unde vă aflați la momentul atacului?

Cu toții se aflam în parlament. În plenul parlamentului există încă discuții, comisii. Chiar în această seară s-a dezbătut un raport pe tema terorismului și vom vota împotriva acestor acte.

 

Unde o să vă adăpostiți în această noapte?

Deocamdată se știe că nu este permis accesul în parlament și nici nu este permis să se iasă. Practic, intrarea și ieșirea sunt blocate. La această oră nu am niciun fel de informație suplimentară. Este posibil să se oprească această stare de urgență sau este posibil să continue până mâine dimineață. Încă nu știm ce se va întâmpla. Depinde foarte mult de raportul Poliției din Strasbourg.

 


 

Imaginile surprinse de martori ilustrează spaima care i-a cuprins pe cei aflați în târg, persoane căzute la pământ sau fugind după ajutor. Martorii au postat mesaje online prin care spun că la locul atacului se află persoane rănite întinse pe pământ.