ASTAZI! Ziua Națională pentru Adopție!


În fiecare an, la 2 iunie, este marcată Ziua Națională pentru Adopție.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost inițiat în aprilie 2013, de către 11 parlamentari din întreg spectrul politic, având ca scop principal promovarea adopției naționale. La 29 octombrie 2013, propunerea de lege a fost adoptată de Plenul Senatului, cu 103 voturi pentru, 4 împotrivă și o abținere. Senatul a fost prima Cameră sesizată în acest caz. Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat, la 11 februarie 2014, propunerea legislativă privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție în data de 2 iunie, cu 292 voturi pentru și 5 abțineri.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naționale pentru Adopție prevede ca autoritățile și instituțiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanțele diplomatice ale României, precum și alte instituții românești din străinătate să organizeze programe și manifestări de promovare a adopției dedicate acestei zile, activitățile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopții.

Totodată, se acordă posibilitatea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Instituirea unei Zile Naționale a Adopției are ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție.

Potrivit datelor existente în Registrul Național pentru Adopții la data de 30 iunie 2016 și publicate pe site-ul http://www.copii.ro/statistici/, numărul copiilor adoptabili la data de 30 iunie 2016 era de 3.250, iar cel al familiilor atestate pentru adopție, cu atestate în vigoare la data de 30 iunie 2016, era de 1.881.

Sursa: AGERPRES.ro