UPDATE! ZIUA ALEGERILOR ÎN SUA! CINE CÂȘTIGĂ CASA ALBĂ!?

ASTĂZI! ZIUA ALEGERILOR ÎN SUA! CINE CÂȘTIGĂ CASA ALBĂ!? Americanii decid astăzi cine o să fie președinte! 

 

UPDATE ORA 09:20 Donald Trump a ajuns la sediul de campanie. Acesta asteapta anuntul oficial in urma alegerilor. In tabara Democrata dezamagirea este la cote maxime.

UPDATE ORA 08:30 Potrivit Reuters, Republicanii au obținut majoritatea în Senat și Camera Reprezentanților. Donald Trump este creditat în prezent cu 244 de electori, iar Hillary Clinton cu 215.

Zi crucială, astăzi, pentru Statele Unite, unde aproape 200 de milioane de cetăţeni cu drept de vot aleg cine le va conduce destinele în următorii patru ani. Primele secţii de votare s-au deschis, dar un număr mare de alegători au votat deja anticipat în ultimele săptămâni. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot indirect, iar lupta importantă se dă într-o serie de state cheie. 

Zeci de milioane de alegători au votat deja anticipat în SUA, iar primele date par să o favorizeze pe Hillary Clinton, arătând o prezență importantă la urne a democraților.

Ultimele sondaje la nivel general o creditează cu prima șansă tot pe candidata democrată, dar rezultatele sunt în marja de eroare, iar scrutinul ar putea aduce mari surprize la finalul zilei.  

În state precum Nevada, Florida sau Arizona, numărul alegătorilor hispanici care au votat deja a crescut semnificativ față de alegerile de acum patru ani. O veste bună pentru Clinton. Alegătorii latino-americani au votat-o masiv, în încercarea de a-l ține departe de Casa Albă pe Donald Trump, omul care i-a caracterizat pe migranții hispanici drept violatori și criminali și a promis ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul.   

Statele care vor stabili câștigătorul alegerilor

Lupta care contează între Hillary Clinton și Donald Trump se dă în statele cheie, care pot stabili rezultatul alegerilor. Alegătorii din aceste state au votat în ultimele decenii când pentru candidatul democrat, când pentru cel republican, iar rezultatul final al scrutinului de marți este greu de prezis.

Statele cheie anul acesta sunt: Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, Ohio, MIchigan, Nevada, Arizona, New Hampshire și Virginia. 

Cum funcționează sistemul electoral american

Președintele SUA este ales pe baza unui sistem vechi de 200 de ani, în care poporul alege nişte electori, iar aceştia votează preşedintele. Astfel, cetăţenii care merg la vot nu-i votează pe Hillary Clinton sau pe Donald Trump, ci un număr de electori, la nivelul fiecărui stat, iar ei aleg mai departe preşedintele.

Chiar dacă urnele s-au deschis oficial în această dimineaţă, există şi varianta unui vot anticipat. Acest lucru l-a făcut chiar Barack Obama, care a votat, vineri, în oraşul său natal, Chicago, din statul Illinois, pe care l-a reprezentat în Senatul SUA înainte de a câştiga primul mandat la Casa Albă.

În actuala campanie electorală, el a susţinut-o activ pe Hillary Clinton, candidată la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat.

America își alege, astăzi, cel de-al 45-lea președinte

sursa: realitatea.net