Astăzi se sărbătorește Ziua Învățătorului  | Sursa Ta

La 9 octombrie 2007, deputații au adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învățătorului. Astfel, în fiecare an, la 5 iunie sunt celebrați cei care ghidează primii pași în drumul lung al experienței unui copil și care veghează asupra formării noilor generații.

Conform actului normativ, Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat sau particulare. Cu acest prilej, Ministerul Educației acordă premii, distincții și titluri onorifice atât cadrelor didactice, cât și elevilor. Manifestările au un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

CITEȘTE ȘI ... Maraton de vaccinare în Pitești: Etapa II

Totodată, ziua de 5 iunie poartă semnificația dascălului Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779 – 17 septembrie 1823), cel care a întemeiat învățământul modern românesc, potrivit Agerpres.

Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie și a fost învățător, teolog, traducător și inginer român. Este considerat fondatorului învățământului în limba română din Țara Românească, iar în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română.

El a urmat școala primară la Avrig, apoi a mers la Liceul Piarist din Cluj. După ce a obținut bacalaureatul, a obținut o bursă plătită de Biserica Ortodoxă pentru a studia la Viena.

A făcut în străinătate studii de filozofie, istorie și fizico-matematice, iar apoi a studiat teologia. El a tradus în limba română mai multe lucrări cu caracter pedagogic. 

CITEȘTE ȘI ... (video) Alertă la Spitalul de Boli Cronice Călinești: 32 de pacienți evacuați

El a fost promotorul ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul era doar în limba greacă. 

Cursurile pe care le-a ținut în limba română au produs o impresie puternică. El  a tradus și a scris cărți în limba română și a învățat elevii științe matematice și ale filozofiei în limba lor maternă. În timpul Revoluției din 1821, Gheorghe Lazăr și elevii lui au trecut de partea lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni.

În multe localități din România există statui ale lui Gheorghe Lazăr. În anul 1886, în Piața Universității din București a fost amplasată o statuie în memoria operei dedicate identității românești.