Ministrul Sănătății și Ministrul Educației Naționale în Argeș

UPDATE:

În deschiderea conferinței, ministrul Sănătății a declarat: “Sunt onorată că sunt aici de chiar de 1 iunie. Am văzut Spitalul de Pediatrie Pitești, care mi-a plăcut foarte mult, și vreau să spun că am fost foarte impresionată de zâmbetul câtorva copii, de care vă rog să aveți grijă în continuare. Temele acestei conferințe sunt teme de actualitate, teme care ne preocupă la nivelul Ministerului Sănătății. <Rezidențiatul încotro?> este o întrebare foarte bună, pe care ar trebui să ne-o punem toți, cei care conducem destinele sănătății, pentru că politica de resurse umane a ministerului nu a fost poate cea mai bună pentru a rezolva problemele din România. Ne-am axat spre a rezolva parcă problemele din Vest. Începând cu 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. Știți foarte bine că de anul trecut, odată cu Legea Salarizării, și de anul acesta, de la 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților medicali au crescut la un nivel aproape european, fiind, de altfel, o primă măsură pe care guvernul a luat-o pentru a păstra medicii în țară. Dar acești medici au fost întâi rezidenți. Deci, tema este foarte bună, de actualitate, o am în vedere, astfel încât să încercăm să rezolvăm problema spitalelor din România. A doua temă a conferinței este <Un copil sănătos este un copil educat>, și aici știți foarte bine că până la sfârșitul anului vom promova în Parlamentul României o nouă legislație în ceea ce privește sănătatea, iar în cadrul acestei legislații prevenția va avea un rol important. Sunt foarte bucuroasă astăzi să dau vești foarte bune pentru județul Argeș. Luni, 4 iunie, se va parafa acordarea unui accelerator pentru radioterapie către Spitalul Județean de Urgență Pitesti. Știu că nevoia de servicii de radioterapie este foarte mare, știu că s-a spus de nenumărate ori că Piteștiul este aproape de București, dar decizia a fost că Argeșul are nevoie de acest aparat. Domnule președinte Dan Manu, vă rog să demarați lucrările la construcția buncărului, astfel încât să putem să livrăm cât mai repede acest aparat”.

“Argeșul va avea un Centru de Oncologie atât de mult dorit și de noi, ca specialiști, dar și de pacienți, pentru că suntem în slujba pacienților. Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru că suntem singurul județ din țară care a beneficiat la un Computer Tomograf, care acum funcționează la Spitalul de Pediatrie, și de un RMN care de săptămâna viitoare se va da în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Pitești, iar acum Secția de Oncologie va fi dotată cu acest aparat”, a spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.

 

Începând cu ora 09:00, la Spitalul de Pediatrie din Pitești, sunt așteptați să ajungă Ec. Sorina Pintea - Ministrul Sănătății și Prof. Univ. Dr. Ing. Valentin Popa - Ministrul Educației Naționale.
Alături de cei doi ministrii, vor participa la conferința medicală și Prof. Liviu - Marian  POP - Presedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României; Prof. Univ. Dr. Laszlo Attila - Preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României; Prof. Dr. Camelia GAVRILĂ - Preşedintele Comisiei  pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților; Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel - Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”;  Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila - Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății; Prof. Univ. Dr. Ioanel Sinescu - Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”; Conf. Univ. Dr. Corneliu Florin Buicu - Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților;  Prof. Univ. Dr. Mircea Beuran – Președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Prof. Univ. Dr. Daniela Bartoș - Șef Clinica de Medicină Internă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
De asemenea, cu începere de la ora 10, va participa la lucrările conferinţei naţionale medicale (şi cu elemente ce ţin de Învăţământ) care va avea loc în Sala Mare a Consiliului Judeţean Argeş. 

CITEȘTE ȘI ... Prognoza meteo în prima zi de minivacanţă

Vor fi discutate probleme fierbinți ale României, subiectul tinerilor medici care pleacă în străinătate sau soluțiile pentru a pregăti cadrele medicale competente. De asemenea, se va încerca să se răspundă la întrebările: Cum pot autoritățile publice locale să încurajeze tinerii medici? și Ce pot face autoritățile publice locale și naționale?

A doua temă discutată își propune să aducă în atenția publică necesitatea introducerii în curricula școlară a orelor de educație sanitară și de igienă. De asemenea, sub genericul ”Să ne cunoaștem propriul corp”, nu trebuie uitată nici educația sexuală, precum și conștientizarea pericolului consumului de substanțe psihotrope și stupefiante (droguri, substanțe etnobotanice etc.).