Asigurările de sănătate, doar la nevoie

Începând de săptămâna acesta, persoanele care nu realizează un venit, și care nu vor să mai achite contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), pot opta să plătească direct la unitatea spitalicească doar o sumă fixă în cazul în care vor avea nevoie de internare în spital sau de alte servicii medicale.
Potrivit noii legi, contribuabilii pot renunța la plata lunară a CASS-ului, achitând o sumă echivalentă cu 5,5% din şapte salarii minime pe economie. La nivelul actual al salariului minim, suma va fi de 481,25 de lei, sumă pe care vor trebui să o achite atunci când apelează la serviciile publice de sănătate.
Potrivit Legii 112 din 2016, persoanele care realizează în cursul anului un venit mai mic comparativ cu valoarea a 12 salarii minime pe economie, vor fi scutiți de la plata CASS.
Până acum, aceste persoane erau obligate să plătească lunar o sumă echivalentă cu 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de minimum un an. Era vorba despre o sumă de 68,75 de lei pe lună.