Asfaltarea unei străzi din Curtea de Argeş, împiedicată de localnici

O echipă de muncitori a fost împiedicată, vineri, de către localnici, să asfalteze o stradă din Curtea de Argeş, deoarece a fost pavată cu piatră cubică pe vremea regalităţii, iar oamenii vor să păstreze "trecutul oraşului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Lucrarea este urgentată din cauza înmormântării Reginei Ana.

 

CITEȘTE ȘI ... Curtea de Argeș se pregătește intens pentru înmormântarea Reginei Ana

Locuitorii din zonă s-au opus, însă, pe motiv că strada este construită de regalitate pe vremea lui Carol I, din piatră de granit, şi au cerut autorităţilor să oprească asfaltarea sau măcar să scoată şi să păstreze piatra istorică la loc de cinste. Potrivit localnicilor, strada este una dintre puţinele neasfaltate din municipiu, dar este pavată cu piatră cubică pe vremea regalităţii şi nu vor să se schimbe acest lucru.

"Era necesar să fie reparată, nu asfaltată! Pietroaiele, cuburile de pe bulevard unde sunt? Puteau să le aducă aici. Pe vremea când l-au adus pe Regele Ferdinand de la gară pe aici era un bulevard cu pomi de-o parte şi de alta (...) Strada asta trebuie reparată, să mai avem şi noi ceva de pe vremea aia!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o localnică nemulţumită de decizia autorităţilor .

Un alt localnic, Nicolae Savu, a spus: "Nemulţumirea principală e că nu se recuperează piatra cubică, care este monument istoric al oraşului. Pe această stradă, care s-a numit <Ferdinand>, au venit toţi regii României începând din 1916. (...) Din păcate, această comoară de piatră cubică bazaltică este mânjită cu smoală. Şi asta într-o jumătate de zi. (...) Până aseară (joi - n.r.) se ştia că nu se asfaltează şi se recuperează piatra. Începând de azi dimineaţă (vineri - n.r.) s-a declanşat nebunia. De ce? Nu înţeleg. Ei spun că ar fi presiuni ale Casei Regale, dar eu nu cred. Eu sunt monarhist şi nu cred. Nu poate Casa Regală să spună să-şi distrugă propria istorie. Piatra să fie recuperată şi aranjată undeva în faţa Bisericii Domneşti, în loc vizibil, că face parte din zestea acestui oraş!”.

Faţă în faţă cu nemultumiţii, muncitorii au strâns utilajele şi s-au retras în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, după ce au apucat, totuşi, să toarne smoală pe o bandă.

Primarul Constantin Panţurescu a declarat că strada va rămâne în acest stadiu până la prima sedinţă a Consiliului Local, care va avea loc în ultima zi de marţi din luna august, în timpul căreia se va decide ce se va întâmpla cu piatra cubică şi dacă strada se va asfalta sau nu.

Video aici

Sursa Mediafax.ro