Art Safari București- un eveniment unic ca amploare dedicat artei din România

Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui de la artă de patrimoniu din colecții importante, până la artă contemporană și performance. Lucrări din colecția Fundației Louis Vuitton, lucrări de Constantin Brâncuși, Adrian Ghenie și Tonitza, precum și lucrări care au aparținut colecției personale a lui Ceaușescu vor putea fi admirate în același spațiu, în centrul Capitalei, timp de 10 zile.

Pavilionul, special conceput pentru a găzdui evenimente artistice de o asemenea anvergură, va fi adus din Germania, iar conceptul arhitectural este semnat de cunoscutul architect Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent. Ediția aniversară de cinci ani Art Safari București este de neratat.

Iubitorii de artă contemporană sunt așteptați în Pavilionul Central „Art on Stage”, care va găzdui o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris). Mai multe generații de artiști contemporani și practicile lor artistice, de la pictură, grafică și broderie până la bandă desenată și provocatoare instalații de artă, vor fi prezente într-o expoziție platformă. O scenă va fi amplasată în cadrul expoziției, iar vizitatorii vor fi invitați să ia parte la actul creației. Tot în cadrul acestei expoziții, iubitorii de artă vor putea admira în premieră națională o lucrare valoroasă semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București de celebrul artist, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta – la propriu – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 și un cojoc din Bihor. În aceeași notă, în cadrul la Art Safari București va fi expusă și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – care se află în colecția Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăși tradiționale de bărbat și femeie din Maramureș.

Și arta românească importantă și marii pictori români vor fi bine reprezentați la Art Safari București. Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de Alina Şerban, va ghida vizitatorii de-a lungul unui traseu dedicat artei românești până la jumătatea anilor ’90, cu focus pe peisaje naturale – o invitație la deconectare. Pavilionul va găzdui artă de patrimoniu din peste 20 de muzee din România, precum și lucrări din importante colecții private, inclusiv trei lucrări valoroase de marele sculptor român Constantin Brâncuși, în împrumut de Muzeul Pompidou din Paris.

#Incursiune în colecția lui Ceaușescu

Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” dezvăluie, în premieră națională, ce fel de artă colecționa Nicolae Ceaușescu. Pentru scurt timp, în mijlocul Capitalei, Art Safari București va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia acestuia, printre care opere de Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Iosif Iser.

Cea de-a treia expoziție principală din cadrul muzeului temporar Art Safari București va fi Colecția BCR, o selecție de 53 de lucrări de artă românească de patrimoniu, ale unor mari artiști români precum: Nicolae Tonitza, Thedor Pallady, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea și mulți alții, redată circuitului public. Pornind de la universul copilăriei văzut prin ochii faimoaselor personaje ale lui Tonitza, vizitatorii vor putea putea străbate lumea satului surprinsă de Rudolf Schweitzer-Cumpăna, admira scene şi personaje exotice imortalizate de Iser, împastate naturi statice de Petraşcu sau mai cerebralele compoziţii ale lui Pallady sau se bucure de lumina cu totul specială a Balcicului, rămasă captivă în pânzele lui Dărăscu sau Mützner.

Totodată, pasionații de artă internațională vor putea admira lucrări ale mai multor artiști valoroși, într-un spațiu dedicat, unde vor fi organizate și o serie de evenimente și performance-uri. Punctele centrale ale Programului Internațional: o instalație realizată de artistul german Clemens Behr, în exteriorul Art Safari (cu sprijinul Ambasadei Germaniei în România) și performance-ul artiștilor suedezi Olof Persson și David Sabel, (cu sprijinul Ambasadei Suediei în România).

Programul Art Safari Kids 2018, susținut de Metropolitan Life, este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani și oferă ateliere de creație pentru cei mici, dar și pentru întreaga familie, precum și tururi ghidate pe un traseu al expoziției redesenat pentru copii. 

Evenimentul se va desfășura în perioada 11-20 mai în Piața George Enescu din Capitală.

Programul zilnic de vizitare Art Safari București va fi de la 12:00 la 21:00, cu excepția sâmbetelor (12:00 -24:00). Biletele pot fi achiziționate online pe:  www.artsafari.ro.