Arhiepiscopia Argeșului, amendată!

Reprezentanţii bisericii argeşene cer în instanță anularea proceselor-verbale de contravenție

De câteva luni, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se războieşte în instanţă cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, sperând ca judecătorii să anuleze mai multe procese-verbale prin care biserica a fost amendată. Per total, e vorba despre amenzi în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei vechi, dispuse de inspectorii ISC în urma unor nereguli descoperite la capelele construite pe lângă o serie de biserici din judeţ.

Potrivit inspectorului-şef  Ioan Buţă, verificările Inspectoratului Judeţean în Construcţii Argeş au pornit de la o serie de sesizări trimise conducerii centrale a instituţiei de către o doamnă, care pare să ducă un adevărat război personal cu biserica argeşeană. „Am primit mai multe adrese la ISC făcute de o doamnă care a reclamat la centru faptul că mai multe biserici din Argeș ar avea construite anexe fără autorizație. Aveam să aflăm ulterior că doamna era, de fapt, o enoriașă nemulțumită, care avea mai multe conflicte cu preoții”, ne-a declarat Ioan Buţă. 
Aşadar, ca urmare a ordinului de la centru, prin care şefii cei mari le-au pus în vedere să verifice plângerile, inspectorii argeşeni de construcţii au descins la bisericile denunţate, unde, deşi acuzaţiile enoriaşei nemulţumite s-au dovedit exagerate, totuşi a fost descoperită şi o serie de nereguli în ceea ce piveşte construcţia capelelor. Dovadă faptul că ISC a amendat Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, în calitate de proprietar. „A trebuit să controlăm vreo opt  biserici, majoritatea din mediul rural. Din cât îmi amintesc, amenzile au fost mici, cam în jur de 1.200 de lei vechi pentru fiecare. Nu este vorba despre vreo încălcare flagrantă a legii construcțiilor. Una dintre amenzi a fost dată pentru o anexă la o biserică din Mălureni pe motiv că aceasta nu era trecută în planul inițial al ansamblului. Evident, reprezentanţii bisericii pot contesta în instanță amenzile date de ISC.  E dreptul lor” - a mai comentat şeful ISC Argeş. Şi aşa au şi procedat juriştii Arhiepiscopiei, care au deschis acţiune solicitând anularea proceselor-verbale de contravenţie întocmite de inspectorii din construcţii, speţa aflându-se pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş. 


Sursa: Săptămânalul Ancheta