Argeşul - pe locul 3 la afacerile cu lemn

În România, în fiecare oră, 3 hectare de pădure sunt puse la pământ. Afacerile din domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării lemnului au explodat, pur şi simplu, anul acesta, atingând cifre istorice: peste 6000 de firme de profil care anual învârt afaceri de peste 2,5 miliarde de euro. Şi, pentru că Argeşul se numără printre judeţele campioane la defrişări, nu este de mirare că suntem în top şi la capitolul afaceri cu lemn, peste 6% din firmele de profil din ţară fiind argeşene.

CITEȘTE ȘI .... Alexandra Penescu- implicată într-un accident! Doi oameni au ajuns la spital (video)

 

Nu degeaba li se spune pădurilor „aurul verde”! Cel puţin pentru firmele care activează în domeniul exploatării lemnului, ale căror profituri sunt fabuloase. În ciuda semnalelor de alarmă pe care activiştii de mediu, dar şi întreaga opinie publică le trage de luni bune cu privire la defrişările masive din ţara noastră, jaful pădurilor continuă la un nivel şi mai mare de la an la an. Şi, deşi în ultimii ani modificarea unor legi şi aplicaţia „Inspectorul pădurilor” au creat impresia că tăierile de arbori s-au mai rărit, datele arată exact contrariul. Dovadă faptul că numărul afacerilor în domeniu a crescut cu peste 60% în ultimul deceniu, ajungând de la 3.937 la 6.189 - conform unei recente analize Frames. Argeşul ocupă locul al treilea în ţară în topul judeţelor cu cele mai multe firme de exploatare sau prelucrare a lemnului, cu 382 de unităţi, clasament condus detaşat de Suceava - cu 758 societăţi de profil - şi în care pe locul al doilea figurează Harghita (451).

 

 

CITEȘTE ȘI ... Avertizare meteo în Argeș! Viscol și zăpadă la munte


 Cele mai multe tăieri ilegale se fac în  pădurile private


La nivel naţional, în 2018, afacerile din domeniul forestier totalizau 2,4 miliarde de euro. La finalul lui 2019, estimările arată că vor depăşi pragul de 2,5 miliarde. Dincolo de afacerile legale din sectorul exploatării lemnului, piața neagră a lemnului a crescut spectaculos, reușind, ca volum, să depășească segmentul monitorizat de stat. Potrivit datelor de la Inventarul Forestier Național, din România sunt tăiați, anual, 38,6 de milioane de metri cubi de lemn. Din această cantitate, doar 18,5 milioane de metri cubi reprezintă tăierile legale, pentru care se plătesc taxe, restul de 20 de milioane de metri cubi fiind arbori extrași fără nicio formă legală, în mare parte din pădurile proprietate privată. „Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva”, a declarat recent ministrul Mediului, Costel Alexe.

 

 

CITEȘTE ȘI ... Farmec a deschis magazin Gerovital în Vivo! Piteşti


 Greenpeace: Argeşul este şi în topul infracţiunilor silvice


Potrivit raportului tăierilor ilegale 2018 realizat de Greenpeace şi lansat în octombrie anul acesta, Argeşul este pe locul al treilea şi la numărul de infracţiuni de natură silvică, în 2018 fiind consemnate 509 cazuri de acest tip în judeţul nostru, şi la cel al tăierilor ilegale - 649 de cazuri. Analizând datele oferite de autorităţi, reiese că în Argeş Garda Forestieră există mai mult cu numele, din moment ce doar 11 dintre aceste infracţiuni au fost depistate de către angajaţii acestei instituţii, majoritatea cazurilor fiind descoperite de poliţişti - 494 - şi alte 4 infracţiuni de către Jandarmerie. De asemenea, judeţul nostru este pe primul loc la numărul mijloacelor de transport lemn confiscate în 2018 (56), locul al IV-lea la numărul sancțiunilor aplicate pentru contravenții de natură silvică (1819) şi tot locul al IV-lea şi la numărul de apeluri efectuate la 112 pentru verificarea transporturilor de material lemnos (207).

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta