VIP-uri din Argeș prinse în scandalul doctoratelor de la Academia de Poliție


O anchetă jurnalistică a scos la iveală existenţa unei adevărate „fabrici de doctori” la Academia de Poliţie şi s-a lăsat cu ameninţări cu moartea la adresa ziaristei Emilia Şercan, cea care a făcut dezvăluirile, semn că aceasta a stricat serios ploile celor care ajunseseră să acorde doctorate ca la piaţă. Politicieni şi oameni de afaceri deveniţi peste noapte doctori în drept, ordine publică şi siguranţă naţională, lucrări copiate aproape cap-coadă şi o adevărată caracatiţă în care par să fie implicaţi profesori celebri din branşă sunt doar câteva din ingredientele uriaşului scandal de la Academia de Poliţie. În acest context, în care imaginea instituţiei de învăţământ superior este făcută praf, ministrul Carmen Dan a făcut publice săptămâna trecută concluziile raportului întocmit de Corpul de Control al MAI pe care l-a trimis încă de la începutul lunii aprilie să verifice acuzaţiile aduse conducerii academiei şi a detonat bomba: toate lucrările de doctorat vor fi reverificate! Printre cele 623 de persoane care în perioada 1995-2016 şi-au obţinut titlurile de doctori la Academia de Poliţie se numără şi mai multe personalităţi cunoscute din viaţa publică a judeţului. 


În ultimii ani, oficiali din Minister, cât și din Academia de Poliție au anunțat public că vor verifica tezele de doctorat elaborate în instituția care pregătește viitori polițiști. Iniţial s-a spus că vor fi verificate toate lucrările, apoi că vor fi controlate cele elaborate în perioada 2007-2011, pentru ca la un moment dat vizate de aşa-zisele controale să fie - cel puţin la nivel declarativ - tezele de doctorat de după 2011. S-a dovedit însă că totul a fost doar gargară ieftină, pentru că săptămâna trecută însăşi Carmen Dan, ministrul de Interne, a confirmat că numărul lucrărilor verificate este ridicol, şi acelea doar de ochii lumii. Motiv pentru care vor fi reverificate, membrii Corpului de Control al MAI propunând „reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliţie cu incidenţă în verificarea respectării standardelor de etică profesională”.

În spatele bunei reputaţii, create şi de concurenţa la admitere, la Academia de Poliţie s-a format în timp o întreagă rețea de posesori de doctorate plagiate, care s-a răspândit în structurile Ministerului de Interne şi chiar le-a depăşit. S-a ajuns astfel ca în ultimii ani Academia să-i scoată doctori pe politicieni şi oameni de afaceri, fiind mai mult decât evident nivelul slab de pregătire al acestora sau mai bine zis „paralalismul” lor cu dreptul, ordinea publică şi siguranţa naţională. 

Astfel, printre cei peste 600 de doctori de aici, regăsim şi celebrităţi precum primarul Florin Pandele - nimeni altul decât soţul Gabrielei Firea, senatorul PSD Cătălin Voicu condamnat cu executare pentru trafic de influenţă, fosta şefă a DIICOT Alina Bica - anchetată pentru corupţie, fostul parlamentar William Brânză - anchetat de DIICOT pentru evaziune şi multe-multe alte personaje cu „CV”-uri similare.


Scandalul plagiatelor şi al doctoratelor acordate necuvenit afectează, indirect, şi pe cei care şi-au obţinut titlurile ştiinţifice cu preţul a sute de ore de muncă şi cercetare. Pentru că nu e comod pentru nimeni să fie pus în aceeaşi oală cu cei care astăzi pătează imaginea unei instituţii ce părea intangibilă. 

În cele ce urmează, vă prezentăm lista „VIP”-urilor care şi-au luat doctoratele în ultimii 20 de ani la Academia de Poliţie.

Ion Gârleanu - primar Bogaţi

Printre primii care şi-au dat doctoratul la Academia de Poliţie este primarul comunei Bogaţi, Ion Gârleanu. Pentru cine nu ştie, edilul de la Bogaţi a lucrat în sistemul penitenciar înainte de a intra în administraţia publică, fiind chiar comandant adjunct al Penitenciarului Colibaşi (actualmente Mioveni). Prin prisma profesiei sale din trecut, Gârleanu şi-a dat doctoratul în urmă cu aproape 20 de ani, lucrarea sa având ca temă „Răspunderea juridică pentru faptele săvârşite de minori”. Fiind vorba despre o perioadă atât de îndepărtată în timp, mai exact anul 2000, pe vremea când diplomele nu se eliberau ca la xerox, foarte probabil ca lucrarea edilului de la Bogaţi să nu prezinte interes pentru comisia care va reverifica lucrările de doctorat de la Academie.

Tania Dicu - fosta şefă ONRC Argeş

Puţin mai târziu, şi-a susţinut teza şi a obţinut mult râvnitul titlu şi fosta şefă a Oficiului pentru Registrul Comerţului Argeş, Tania Dicu. Doctor în drept, Tania Dicu a elaborat, prezentat şi publicat lucrarea „Rolul Registrului Comerţului în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, avându-l ca îndrumător pe generalul Suceavă, acelaşi care a coordonat şi lucrările unor „doctori” mult mai celebri ieşiţi de pe băncile Academiei, precum senatorul PSD Cătălin Voicu sau fostul prefect al Capitalei, Mioara Mantale. 

Camelia Morăreanu - procuror

Camelia Morăreanu este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, dar şi conferenţiar universitar la catedra de Drept a Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul UPit. Doctoratul şi l-a luat în 2006, cu tema „Prevenirea şi combaterea violenţei intrafamiliale”, avându-l ca şi coordonator tot pe generalul Suceavă. 

Gabi Zoană - avocat, profesor, politician

Avocata Gabriela Zoană, până nu demult europarlamentar, este şi ea unul dintre argeşenii care şi-au susţinut doctoratul la aceeaşi instituţie de învăţământ superior aflată astăzi în centrul unui imens scandal. Social-democrata a obţinut titlul de doctor în 2010, cu lucrarea „Traficul de persoane”, sub coordonarea profesorului Alexandru Boroi, printre ai cărui „clienţi” celebri se află şi controversatul om de afaceri Costel Căşuneanu. Despre circumstanţele în care a ajuns să facă muncă de cercetare la Academia de Poliţia, tânăra argeşeancă ne-a declarat: „Eu mi-am dat doctoratul pe vremea când se făcea pe bune şi dura şase ani şi când nu eram politician. A fost o etapă naturală în cariera mea universitară, pe care mi-am început-o ca preparator, apoi am dat examen pentru a fi asistent universitar, iar continuarea evoluţiei profesionale impunea înscrierea la doctorat, pas pe care l-am făcut în 2003. Am ales să îmi dau doctoratul la Academia de Poliţie pentru că eu sunt criminalist şi avocat de drept penal, iar pe cercetare penală cei de la academie erau şi sunt cei mai buni. Nu am nicio problemă în ceea ce priveşte o eventuală verificare.” - a concluzionat fostul europarlamentar. 

Narcis Godeanu - avocat, fost lider PDL

Un alt avocat devenit doctor la Academia de Poliţie este Narcis Godeanu. La momentul la care intra în politică, ajungea vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea proprietăţilor şi candida din partea PDL la alegerile parlamentare din 2012 pe colegiul Topoloveni, Godeanu era deja de câţiva ani doctor. Sub îndrumarea profesorului Alexandru Ţiclea, acesta realiza teza intitulată „Salariaţi – funcţionari publici. Specificul raporturilor de muncă; elemente comparative”.
 
Maria Cristina Leţu - avocat

Şi avocata Cristina Leţu şi-a dat doctoratul la Academia de Poliţie, avându-l coordonator pe acelaşi Alexandru Ţiclea. Aceasta şi-a susţinut teza în 2009, tema abordată fiind „Tribunalele muncii în dreptul comparat”. Contactată de redactorii „Ancheta” pentru a ne preciza în ce măsură se consideră afectată de acest scandal şi dacă are emoţii în privinţa reverificării lucrărilor din punct de vedere al plagiatelor, avocata Leţu ne-a precizat: „Lucrarea de doctorat pe care am realizat-o avea o temă care nu mai fusese niciodată abordată, deci nu se poate pune problema vreunui plagiat, în condiţiile în care nici nu aveam de unde să mă inspir. Nu am absolut niciun fel de emoţii vizavi de o posibilă verificare, cel puţin în ceea ce priveşte lucrarea mea. Cât priveşte scandalul izbucnit, nu este vina mea că alţii au făcut ce au făcut.”

Gheorghe Lupescu - comandantul Jandarmeriei Argeş


CV-ul comandantului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Argeş include şi un titlu de doctor în Ordine publică şi siguranţă naţională, obţinut în noiembrie 2010. Teza de doctorat a colonelului Alin Gheorghe Lupescu se intitulează „Paza şi protecţia instituţiilor financiar-bancare şi ale transporturilor de valori” şi a fost realizată în perioada 2007-2010, sub coordonarea profesorului Ţuţu Pişleag. Ca o paranteză, ulterior, mai exact în iulie anul trecut, coordonatorul său de lucrare a fost protagonistul unei scene de-a dreptul jenante când, în aceeaşi calitate de îndrumător, a încercat să-l facă doctor şi pe fostul ministru al Învăţământului, Liviu Marian Pop zis şi „Genunche”, dar nu i-a ieşit, „ucenicul” său din Guvern fiind praf la prezentarea lucrării sale. 

Nicolae Pioarcă - fost comandant ISU Curtea de Argeş

Cel mai recent doctor scos de pe „benzile rulante” ale „fabricii de doctori” de la Academia de Poliţie este fostul comandant al Pompierilor din Curtea de Argeş, colonelul Nicolae Pioarcă. În decembrie 2011, Pioarcă a devenit doctor în Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, sub bagheta aceluiaşi Ţuţu Pişleag prezentând lucrarea „Gestionarea unei situaţii de urgenţă civilă complexă creată prin inundaţie. Managementul intervenţiei şi limitarea consecinţelor”. Din păcate pentru el, Pioarcă nu a apucat să aplice prea mult timp învăţăturile asimilate în perioada de cercetare ştiinţifică, pentru că în 2013 a intrat în centrul unui scandal de corupţie, iar în aprilie 2016 a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta