Argeşeni muşcaţi de căpuşe au fost diagnosticaţi cu boala Lyme!

Trei persoane au fost diagnosticate cu Boala Lyme, cea mai comună infecţie a cărui agent etiologic se transmite prin intermediul căpuşelor. Cei trei argeşeni diagnosticaţi deja cu această boală sunt o femeie din Poienarii de Argeş şi, recent, doi bărbaţi din Piteşti. Cele trei cazuri au fost confirmate de DSP Argeș.

CITEȘTE ȘI ... Lăsat fără oi și miei în Săptămâna Mare! Hoții duși la audieri

 

Borelioza Lyme este o boală infecțioasă cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi), transmisă omului prin înțepătura unor căpușe. Cu cât afecțiunea este tratată mai repede, imediat după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o borrelioză cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

 

 

Cum depistați și îndepărtați căpușele!


Dacă ați fost la iarbă verde sau în ale locații cu vegetație în jur, verificați prezența căpușelor pe hainele sau pe corpul dumneavoastră, atenționează inspectorii sanitari. Trebuie acordată o atenție deosebită axilei, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului. La copii, căpușele au fost găsite de cele mai multe ori pe cap, la nivelul liniei părului. Mușcătura de căpușă arată ca un mic pistrui, închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. Mușcătura și locul nu doare. Totuși căpușa ar trebui îndepărtată, pentru a minimaliza riscul infecțiilor. Se utilizează o pensetă foarte fină pentru a o apuca cât mai aproape posibil de suprafața tegumentului. Se trage în sus ușor și constant, fără a o răsuci. Nu se strânge corpul căpușei și nu se aplică căldură sau orice substanță peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea stomacului acesteia în plagă. După scoatere, se învelește în hârtie igienică și se aruncă în vasul de wc, apoi se trage apa. Plaga se curăță cu apă și săpun, cu alcool sau antiseptic. Dacă leziunea nu se vindecă în câteva zile, cel mai bine este consultați un medic.

 

 

 

Sursa: ziarulargesul.ro