Argeșenii pot folosi din nou cardurile de sănătate!

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că, începând de marţi, 6 august 2019, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost repusă în funcţiune, astfel că, potrivit reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de trei zile lucrătoare, prestarea serviciului.

CITEȘTE ȘI ... (video) Acțiune a salvamontiștilor! Tânăr rănit pe munte

"Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renunţându-se astfel la dispoziţiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost indisponibilă online. În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare", se arată într-un comunicat al CNAS.

PIAS a încetat să funcţioneze de la începutul lunii iulie. În tot acest timp, activitatea din cabinetele medicilor de familie şi nu numai a fost serios afectată. Platforma, care face parte dintr-un sistem informactic care a costat peste 100 de milioane de euro, a rămas fără mentenanţă tehnică încă din anul 2016.


Practic, sistemul informatic, care a redevenit ieri funcțional după 36 de zile de criză - cea mai gravă avarie de la introducerea cardului de sănătate încoace - nu le dă bătăi de cap medicilor doar atunci când nu funcționează, ci și atunci când, teoretic, funcționează la capacitate maximă.