Argeșeni, numărați lista PSD până la 11! Mai jos de atât, organizația Argeș a înfrânt din nou!

Argeșeni, numărați lista PSD până la 11! Dacă suntem mai jos, organizația Argeș a înfrânt din nou!

Corespondent la Înalta Poartă. Trei zile să știu (de) ce naiba votez. Partea a II-a

EPILOG

În urmă cu o săptămână, am bifat prima vizită în care am avut și interes jurnalistic la Bruxelles. S-a întâmplat într-un moment care nu putea să pice mai bine, dată fiind nevoia de-a înțelege la fața locului pentru ce naiba ar trebui să ne mobilizăm din casă la sfârșitul lunii mai și să participăm la o rundă de alegeri despre care - în mod statistic - 7 din 10 români nu știu absolut niciun detaliu. Mă refer, desigur, aici, la ideea de a te mobiliza cu un obiectiv. Nu pentru că vrei să-i dai o lecție lui Dragnea, nu pentru că te-a adunat primarul cu arcanul și nu pentru că vrei să păstrezi intactă colecția de ștampile de pe spatele buletinului, în contul lecțiilor de morală socială pe care urmează să le ții în următorii 20 de ani.

După ce am relatat percepția mea personală asupra Parlamentului European (citește aici), mă raportez în această ediție la subiecte mai apropiate nouă, muritorilor de rând și cumpărătorilor de iluzii. Cum ar fi, de exemplu, cât de greu e să trimitem un europarlamentar tura următoare la Buxelles. Cu referire directă la cazul Gabrielei Zoană (PSD Argeș).

# Situația statistică: Greu, spre foarte greu...

În timpul discuțiilor de la Bruxelles, o doamnă membru al echipei de comunicare a Parlamentului European (româncă, apropo) ne prezintă cele mai recente sondaje realizate în vederea scrutinului care se va ține în toate țările membre în perioada 23 -26 mai 2019.

Conform acestor cercetări sociologice recente, remarcăm la nivel european o scădere semnificativă prognozată pentru cele două forțe politice mari din componența Parlamentului: EPP ar ajunge la 181 de europarlamentari de la 219  câți are în prezent (poate și mai puțini având în vedere excluderea partidului lui Orban din Ungaria), în vreme ce S&D este estimat cu 135 de reprezentanți față de cei 187 din actuala structură. Cresc numărul și ponderea forțelor politice mici și, pe ansamblu, crește curentul naționalist.

Același sondaj european, publicat la începutul lunii martie, arată următorul tablou pentru România: PSD – 11 europarlametari | PNL – 9 europarlametari | ALDE – 3 europarlametari | USR – 3 europarlametari | Pro România – 3 europarlametari | PLUS – 2 europarlametari | UDMR – 2 europarlametari.

După cum se vede, momentul sondajului nu ia în calcul formula canditaturii comune USR-PLUS. Variațiile pe temă sunt însă mici, cu plus-minus un loc și ar mai putea cuprinde un fotoliu în plus pentru România în cazul în care vor fi redistribuite locurile Marii Britanii  dacă - puțin probabil - situația Brexitului va fi clarificată în următoarele două luni.

Revenind la subiectul anunțat și la europarlamentarul care a fost gazda delegației de români din mai multe zone ale țării, și anume argeșeanca  Gabriela Zonană, șansele ca județul nostru să fie reprezentat în următoarea formulă depind în mod exclusiv de forța organizației Argeș a PSD și de implicarea fermă a președintelui Șerban Valeca, abia ieșit dintr-un uriaș scandal în care a fost acuzat fix de opusul acestei atitudini, respectiv de lipsă de implicare și dezinteres în apărarea și promovarea oamenilor susținuți de organizație.

Dacă sondajul realizat la comanda Parlamentului European se materializează (socotelile interne fiind la fel de apropiate de acest calcul), PSD va trimite în mod sigur 11 europarlamentari. Un loc în plus se joacă eventual în ruleta redistribuirii. Din cei 11 eligibili 100%, minim doi sunt promiși PC-ului lui Dan Voiculescu. În zona politică apropiată partidului de guvernământ se vorbește chiar despre trei nume venite din afară. Plecând însă de la ce este deocamdată oficial, doar 9 membri PSD din întreaga țară vor primi - la sfârșitul lunii mai – mandatul de europarlamentar. Se poate număra Gabriela Zoană printre aceștia nouă? Greu, spre foarte greu…

# „E drăcoasă fata asta, drăcoasă rău...”  

Gabriela Zoană a intrat în Parlamentul European în urmă cu aproximativ un an, după ce Viorica Dăncilă a fost chemată acasă să preia postul de premier. Tânăra reprezentantă PSD din Argeș a avut un termen extrem de scurt la dispoziție să demonstreze că merită și că se poate plia pe cerințele funcției europeane dobândite. S-a remarcat chiar și în aceste condiții prin acțiuni de susținere fermă a mesajelor partidului în relația extrem de tensionată dintre PSD și Parlamentul European. Dincolo de obținerea unor rezultate concrete  în anumite proiecte, dincolo de asumarea rolului de raportor și a unui volum de muncă uriaș (adică, munca efectivă de europarlamentar), Gabriela Zoană a devenit, într-un singur an, una dintre cele mai puternice voci din corul trimișilor PSD.

Și-a luat sarcina politică în serios, și-a asumat poziții publice pe teme extrem de delicate și toate înjurăturile adiacente și nu a dat înapoi, devenind un jucător vizibil, mult mai vizibil decât cei cu state vechi în funcțiile de la Bruxelles.

„E drăcoasă fata astă, drăcoasă rău... Ar fi păcat să nu meargă mai departe... Una ca ea chiar vrea să spargă avioane, se comentează în grupul care a participat în urmă cu o săptămână la delegația condusă de Zoană. „Păi vrea, că ea trage să își construiască o carieră, nu ca ăia care vin ca să aibă de unde ieși la pensie..., se aude replica dintr-un alt colț al sălii.

Te prinde un pic de patriotism local când vezi oameni din alte județe judecând-o așa după câteva zile împreună.  

Delegația se suprapune cu un eveniment desfășurat sub președinția deținută de România la nivelul Consiliului Europei, eveniment la care participă premierul Viorica Dăncilă. După o zi întreagă de muncă, consilierii din aparatul lui Zoană vorbesc singuri de oboseală. Se pare că, cum-necum, cei mai mulți dintre ceilalți europarlamentari români nu au avut timp să acorde importanța cuvenită aspectelor organizatorice. Așa că s-au apucat ei (cu ce alți colegi au mai găsit disponibili) să facă totul pe repede înainte, având doar 24 de ore la dispoziție. Și le-a ieșit foarte bine.

Întrebată de ce așa și de ce doar trei europarlamentari au fost prezenți în sală, Gabriel Zoană zâmbește și te mustră în același timp: Hai măh, d-astea stați acum? E mult, mult rău de muncă în perioada asta... Toată lumea aleargă în toate părțile. A ieșit bine? Asta contează! Până la urmă suntem o echipă, când nu poate unul, poate altul... Eu am vrut musai să iasă bine, mai ales că era și doamna premier implicată și n-aș vrea să dezamăgesc pe nimeni... Am învățat din mers cum se fac astea de pe o zi pe alta. Am și noroc de oameni buni! Bine că e bine!
Pesedist
ă deh!, îmi zic. N-ar comenta nimic nici dacă ar bicui-o.

# Când vine SMS de la PSD Argeș sau despre cum călătorești cu geanta de umăr

Dă-i cu vorba bună, dă-i cu spiritul blândeții, hai la o bere… Nu mai știe când a mâncat ultima data. Se culcase cu o noapte înainte la ora 3:00, iar la 7:00 era vie și muncea. Are fata adolescentă acasă… o vede când apucă…
„Noroc că e copil bun. Că îi place cartea. A sunat-o din propria inițiativă pe doamna Zoană să-i spună că vrea să facă meditații la chimie. Mai rar asa!”, poveste
ște unul dintre consilieri. Părinții Gabrielei Zoană sunt medici. Chimie, mă gândesc... Înseamnă că fata o vrea să le calce pe urme bunicilor. O fi văzut și ea ce înseamnă politica maică-sii și s-a prins de mică de ce să fugă sau de ce să stea departe...

Gabriela Zoană pare să aibă mâna legată de telefon. Nu mai poate sta la bere, anunță brusc. Tocmai a venit o convocare la partid. La Pitești. Pleacă într-o oră, că mai poate prinde un zbor de seară.

Păi și e musai să te duci pân’ la Pitești?”, întreb știind că, de regulă, se lipsește și pe motiv de vizită în Sinaia.. „Arde fără tine?.
O bufnește râsul: „Bravoo, mah! Asta mi-ar mai trebui! S
ă mai și lipsesc!  Și așa e o perioadă în care nu știi ce-o să se întâmple cu tine...!.
Nu are bagaj, nu are nimic, nu mai are nici timp să-și ia ceva cu ea. Doar geanta de um
ăr. O saltă vioaie, ne pupă și pleacă. Din senin, pe bază de SMS. La Pitești. Nu e greu să ghicești că o presează ideea că acum se fac liste. Că, independent de ce face ea, soarta i-o joacă alții. Că e dispusă să bage 20 de ore pe zi, dar disponibilitatea asta e ultimul atribut politic care contează atunci când se pune problema să ajungi în aia 9 eligibili. Are nevoie de partid și de o susținere feroce. Pe locurile 13-14-15 poate ajunge și singură. Dar ce folos?

# Veteranul, șmecherul, decolteul și Țapardel. Cât de încurcate sunt ițele în regiune  

Ajungând la liste - cel puțin  în mod declarativ -  forma finală a acestora se construiește așa la PSD: fiecare organizație județeană desemnează un candidat pe care îl susține. Argeșul o are pe Gabriela Zoană. Nu toate județele au candidat, de aceea prima rundă de calificări se joacă în regiune.

Cu alte cuvinte, din regiunea Sud-Muntenia (Prahova, Argeș, Dâmbovița, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Teleorman) unul, maxim doi candidați pot ajunge în cele 9 poziții eligibile. Și Capitala, și celelalte zone ale țării trebuie satisfăcute. Și alte interese, în egală măsură. Revenind la curtea noastră restrânsă, Sud-Muntenia dă deja primul candidat super eligibil: Rovana Plumb (Dâmbovița) deschide lista. Un loc din cele maxim două e luat.

Ar încăpea și Gabriela Zoană? În mod normal și logic, cu un PSD Argeș care se bate pentru candidatul său, da.

În politica noastră provincială nimic nu funcționează însă normal sau logic. Din aceleași județe ale regiunii, alți jucători încurcă regula.

Primul, Victor Boștinaru. Tot din Dâmbovița, neavând loc de Rovana Plumb, a mers în Parlamentul European susținut de celelalte județe (printre care și Argeșul, care nu a avut candidat valabil multă vreme). Vrea să rămână acolo pentru cel de-al treilea mandat și face lobby asiduu pe lângă celelalte județe.

Al doilea, Niculae Bădălău. Liderul suprem de la Giurgiu, ministru al Economiei,  nume puternic în partid care, conform mai multor surse politice, tulbură apele, lăsând să se înțeleagă cum că nu i-ar displăcea un loc în Parlamentul European. Probabilitate reală de a candida: sub 50%.

Al treilea, recent apărut în discuții, conform presei naționale, Andreea Cosma. Da, fiica fostului președinte CJ Prahova, celebră pentru relația... de iubire-ură cu procurorul DNA Negrulescu și pentru imaginea de starletă... în varianta pitzibotoxstye. Conform presei din Prahova, organizația PSD din județul cu pricina pune o mare presiune pe Liviu Dragnea în a o introduce pe tânăra speranță pe lista scurtă pentru Parlamentul European în contul sacrificiului de tip kamikaze făcut de familie în lupta partidului cu DNA-ul.

În competiția politică internă care se desfășoară în această perioadă nu sunt scrupule și nu sunt reguli. O parte a delegației de la Bruxelles provenea din Călărași. Acolo, sprijinul județului din regiunea noastră a fost cerut inclusiv pentru Țapardel, povestește o doamnă, cel mai probabil membru de partid. „Care Țapardel?" întreb blocată. (n.r. Ana-Claudia Țapardel – europarlamentar aflat la primul mandat). „Aia nu e din București? Ce caută la Călărași?. Toată lumea bufnește în râs. E clar, doar noi considerăm că lupta chiar se duce, după reguli, în interiorul fiecărei regiuni. Toate grupurile politice își caută sprijin pentru candidatul susținut de ele în orice colț al țării. În lipsa unor negocieri ferme și a unui interes permanent viu, nu ne-ar mira ca Ialomița să susțină vreun candidat de la Vrancea. Ce spuneam mai sus de logică și de normalitate? 

# Să ieși iar pe locul trei din doi...  

Dacă Argeșul va „birui”, va fi exclusiv meritul organizație județene și, în special, al președintelui. În ciuda situației care pare fragilă la Argeș, vocile pesediste din București vorbesc despre un Șerban Valeca bine, chiar foarte bine văzut în Capitală. Probabil că, având pe fundal un cârd de ciori care se ceartă între ele, președintele impasibil al PSD câștigă respectul capitalei tocmai prin detașarea sa de scandaluri, prin stilul calm, ingineresc de a pune problema.

„Dacă Valeca bate cu adevărat cu pumnul în masă, nu o să îl refuze nimeni. Și Dragnea îl respectă. Are loc să ceară. Totul e s-o facă de data asta!, se comentează în grupul de argeșeni prezent la Bruxelles.

Păi și dacă îi e frică iar să nu facă trafic de influență?!”, vine imediat gluma unui jurnalist.

D
ă-o dracu de treabă, domne! Asta e politică, nu e instituțională. Să ai tu candidat europarlamentar în funcție, candidat valabil și să-ți sufle altul în ciorbă...? Să ieși iar pe locul trei din doi? Io zic că are și el orgoliul lui politic, că are și el mândria lui de om... mai ales după ce a pățit”, se adaugă răspunsul.

Lăsând la o parte comentariile din afara terenului, Șerban Valeca are un avantaj uriaș: este coordonatorul regiunii Sud-Muntenia, vicepreședinte la nivel național. Luată bob cu bob, județ cu județ, regiunea poate fi convinsă. Are de data asta în spate toată organizația, toți primarii. Susținerea pentru Zoană este absolută. Mai departe este strict problemă de abilitate și interes.

Și fiindcă am ajuns la primari, discuțiile nu îi ratează:

-„Să ceară ei! Să ceară și ei! Locul 6 suntem pe țară ca voturi PSD, locul 6 îl vrem! Altfel pentru ce alergăm? Pentru Boștinaru sau pentru botoxata lui Cosma? Nu tu miniștri, nu tu secretari, nu tu...
-„Păi Ducele a propus-
o! Nu Ducele? Primarii o susțin...
-„S-o susțină cum trebuie, să apese pedala... Copilului care nu plânge nu-i dă nimeni...
-„
S-o susțină Gentea! Nu i-a promis lui Dragnea că, dacă stă cuminte și nu se mai dă cu fundul de pământ, are ușa deschisă non-stop și că poate să rezolve problemele altfel? Nu i-a zis să se ducă la el cu orice cerință? Asta e cerința Piteștiului. Zoană nu e a Piteștiului?”.

 

Tirul discuțiilor continuă... Toate drumurile duc la partid.
Dacă acesta va juca un rol activ, prin președinte cu precădere, Argeșul are șanse de a avea un europarlamentar. Cel puțin unu, de la PSD. Dacă nu, vom auzi iar povești despre cum nu era momentul, despre cum nu bătea vântul din stânga și despre cum au apărut niște proceduri care au încurcat niște reguli care nu conveneau cu niște norme pentru că nemurirea sufletului este un fenomen politic care transcede munca de organizație și bla bla bla.... argeșeni, ieșiți de votați PSD-ul!
 

La nici o săptămână distanță de momentul anunțat de președintele Liviu Dragnea pentru finalizarea listei de europarlamentari, organizația județeană își joacă din nou o carte istorică. Dacă Zoană e în primii 11, vom ști că partidul contează. Dacă e mai jos, PSD Argeș a înfrânt din nou! Această listă aparent generală este dintre ultimele sale șanse, înaintea marilor runde de alegeri, în care organizația poate convinge simpatizanții și populația că Argeșul mai are un cuvânt de spus, după ani de teleormenizare forțată. Altul decât: „Da, să trăiți!”