Argeșean trimis în judecată pentru violență domestică! Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

Polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale Câmpulung au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 17 ianuarie, un bărbat de 28 de ani, din Câmpulung, și-ar fi agresat concubina, provocându-i leziuni ce au necesitat internarea.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de trimitere în judecată.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

CITEȘTE ȘI... ( Video) Accident mortal în Mioveni! Victimă, un pieton de 12 ani!

Acest tip de violență face parte, de cele mai multe ori, din categoria dramelor tăcute, consumate între pereții casei, îndurate și nemărturisite.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

- conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
- sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
- dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
- cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
- nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

Aspecte legale:

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc și prevede una ori mai multe măsuri de protecție, precum:

- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este proprietarul imobilului și reintegrarea victimei şi a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime precizate, faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a victimei;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Dacă s-a dispus evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, are dreptul de a solicita găzduirea în centrele rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau în adăposturile de noapte.

Este important de menționat că încălcarea, de către agresor, a oricăreia din măsurile dispuse prin ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune.

Victima sau chiar martorii cazurilor de violență domestică pot sesiza polițiștii competenți, în scris sau direct ori telefonic, la sediul unităţilor de poliţie sau prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Dacă ordinul de protecție nu a fost emis (ca urmare a opoziției victimei și/sau din cauza inexistenței riscului inevitabil), victima se poate adresa cu  o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție, la judecătoria în a cărei rază teritorială are domiciliul.