Argeșean înşelat la bani prin metoda “şmen”!

Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, a fost reținut ieri, fiind cercetat într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Tânărul, din Pantelimon, judeţul Ilfov, ar fi sustras în data de 17 septembrie 2019 suma de 900 de lei, folosindu-se de metoda ”smen”. Mai exact, hoțul și-a abordat victima solicitându-i să-i schimbe câteva bancnote cu o valoare mai mică.

În cursul zilei de astăzi, cercetările au fost finalizate, iar dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de trimitere în judecată.

CITEȘTE ȘI ... Cămătari din Argeș, „deranjaţi” de poliţişti la primele ore ale dimineţii!

 

Cum funcționează înșelăciunea prin metoda “șmen”

Înşelăciunea prin  metoda “şmen” presupune solicitarea schimbării unor sume mari de bani de către suspecţi la diverse instituţii, magazine sau chiar pe stradă, abordând persoane care ar putea avea asupra lor sume mari de bani. În momentul în care banii sunt predaţi, escrocul sustrage o parte şi îi ascunde, continuând să ţină victima de vorbă, pentru ca aceasta să nu descopere că suma de bani nu mai este aceeaşi ca la început.

 


Care sunt recomandările polițiștilor

Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați pentru a se verifica pretextele, stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.
De cele mai multe ori, persoanelor vătămate le este oferită o sumă de bani, mai mare decât suma pretins a li se cuveni, lucru care implică faptul că persoana vătămată trebuie să dea rest la bancnota cu valoare ridicată pe care o primeşte (ex.: de nominaţie 200 sau 500 de lei).
De asemenea, folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, despre diversele metode de înșelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).