Argeșean în autoizolare: „Dacă nu mor de COVID-19, mor de foame!”

În rândurile de mai jos vă prezentăm povestea unui argeșean întors acasă din Franța și care a intrat în autoizolare pentru 14 zile, deşi a fost testat negativ pentru COVID-19. După doar câteva zile de stat închis în casă, bărbatul povesteşte că a fost abandonat şi ignorat complet de autorităţi, lăsat fără mâncare şi fără niciun ajutor, concluzia amară la care a ajuns după o astfel de experienţă fiind: „Dacă nu mor de COVID-19, mor de foame!”

Argeșeanul, soț și tată a doi copii, lucrează la o firmă din Braşov care are puncte de lucru în toată lumea, inclusiv în Franța, acolo unde este instalator tehnico-sanitar și gaze. S-a întors în țară în data de 18 martie și a intrat în autoizolare, aşa cum spun regulile actuale. Anterior, a avut grijă să-şi trimită familia la socri, în județul Braşov, departe de el, pentru a-i şti în siguranţă. Apoi s-a închis în casă!

Contactat de redactorii Sursata.ro, bărbatul a povestit că, a doua zi după venirea în țară, a sunat la 112, anunțând că prezintă semne de gripă. A fost adus cu o ambulanță la Secția Boli Infecțioase Adulți a Spitalului Județean de Urgență Pitești și testat pentru COVID-19. Din fericire, rezultatul a fost negativ. A primit în schimb tratament pentru gripă, medicamente în valoare de 80 de lei pe care le-a achiziționat cu ajutorul unui taximetrist din Pitești. 


Bărbatul acuză autoritățile de proastă organizare a acestei situații de criză.  El povesteşte că a fost adus cu ambulanța acasă, la locuinţa sa din  Curtea de Argeş, de pe strada Valea Sasului, și plasat în izolare la domiciliu, însă ulterior nimeni nu şi-a mai pus problema ce va mânca sau va bea pacientul timp de 14 zile. Iar acest lucru a devenit o reală problemă pentru bărbatul intrat în autoizolare, care s-a trezit în situaţia de a se descurca două săptămâni cu 1 litru de ulei, câteva ouă și 2 kilograme de cartofi. 
Bărbatul spune că nu are pe nimeni apropiat care să îi cumpere mâncare şi ce mai are nevoie, familia sa fiind din Braşov. Disperat, omul a ajuns să apeleze la presă, după ce toate instituţiile cărora le-a cerut ajutorul i-au trântit telefonul în nas. Argeşeanul povesteşte că mai întâi a sunat la Primăria Curtea de Argeş:


„Nu cer de pomană!  Pot să îmi plătesc mâncarea, dar nu am pe nimeni care să îmi ia şi să îmi aducă ce am nevoie. Am sunat, în disperare de cauză, la Primărie. Mi-au spus că nu e problema primăriei să asigure mâncare. Am sunat apoi la 112 și m-au redirecționat la Poliția Curtea de Argeș. Si aici același răspuns: nu e problema lor! Apoi am cerut numărul de la Poliția Locală. Acolo mi-au zis: «Ce treabă avem noi să venim să-ți luam banii și să-ți cumpărăm mâncare?». Am sunat la minister, dar acolo nu răspund. Deci, am sunat peste tot, dar nu mi s-a răspuns.”

 

 

Prefectul: „Cazul acesta special este rezolvat”


Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, ne-a declarat că luase cunoștință despre acest caz și că între timp situația a fost rezolvată, luându-se legătura cu primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panţurescu. Conform autorităților, argeșeanul va primi fie produse, fie mese calde.


„Cazul acesta special este rezolvat. Am vorbit cu domul primar și s-a ocupat. Deja i-au dus mâncare și apă și se vor ocupa să nu-i lipsească nimic. Problema este că sunt multe astfel de situații, unele sunt reale, altele sunt exagerări sau abuzuri din partea unora. Dar sunt și situații reale care se vor înmulți. Sper ca prin colaborarea cu primăriile să le abordăm pe toate. Noi, cum aflăm de vreun caz, imediat verificăm și acționam.”


Prefectul a ținut să sublinieze că toți edilii Argeșului au fost înştiințaţi cu privire la importanța identificării acestor cazuri și, de asemenea, li s-a comunicat să identifice spații în localitățile pe care le gospodăresc pentru a fi puse la dispoziție persoanelor care trebuie să stea în autoizolare, dar nu au posibilitatea de o face acasă. Ca măsură de urgență în sprijinul persoanelor din această categorie, pentru zonele din apropierea Piteștiului, pot fi puse la dispoziție chiar centrele de carantină. 

 

 

Argeșeanul aflat în autoizolare: „Primăria mi-a trimis patru pâini”


După discuţia cu prefectul, am luat din nou legătura telefonic la bărbatul aflat în autoizolare,  pentru a afla în ce măsură autorităţile s-au ocupat să-i ducă ceva de mâncare. Omul ne-a povestit că a fost contactat de viceprimarul din Curtea de Argeș, Marian Jubleanu, care i-a adus acasă doar... patru pâini, promiţându-i că situația se rezolvă începând cu ziua de luni. Cu alte cuvinte, trei zile trebuie să se descurce cu pâine, că Primăria a intrat în weekend!


„Mi-a adus patru pâini. Le transmit celor care sunt sănătoși: Stați în casă, să nu vă îmbolnăviți!” 


Argeșul numără, în acest moment, aproximativ 3000 de persoane aflate în izolare, 84 de persoane aflate în carantină și o persoană confirmată pozitiv cu coronavirus. Reamintim că, la nivelul județului nostru există un centru de coordonare, unde 20 de persoane vă stau la dispoziție telefonic pentru orice informație.

0725 943 438
0726 212 322
0725 932 657
0248 211 775
0248 224 015 int 183
0725 893 716
0726 240 562

Între orele 16.30 - 08:00 0766 075 165