ARGEȘ: Bebeluși puși în pericol! Trei vaccinuri lipsă!

Situație gravă în Argeș!

Lipsa vaccinurilor în țară este o situație prezentă de câteva luni. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copii, doar vaccinul BCG, împotriva tuberculozei există doze suficiente.
În cazul celorlalte patru, situația se complică.

CITEȘTE ȘI ... Lider PNL din Argeş - condamnat penal, pentru că a condus BEAT


Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declara că încă de la instalarea în funcţie a găsit o situaţie critică în ceea ce priveşte stocurile de vaccinuri pentru bebeluşi la nivelul întregii ţări.
Acesta preciza zilele trecute că a cerut Institutului de Sănătate Publică să pună la punct un plan de remediere a situaţiei.
Din cele 10 județe de unde s-au obținut rapoarte, în 8 lipsește vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuţi în primele 24 de ore de viaţă.
Situația este și mai gravă în Argeș, unde stocurile a trei vaccinuri sunt epuizate: antihepatic B, Hexavalent şi trivaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Mediafax.ro prezenta declarația ministrului Florian Bodog, de la finalul lunii ianuarie:
„La preluarea mandatului, acum 2 săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”