Araxy Negoșanu, somată de Fanfara Argeșul - câți bani i-a dat lui Fuego ca să împodobească bradul!

După ce a intrat în gura omoloagei sale de la Școala Populară de Arte, Elena Iagăr, directorul Centrului Județean Argeș, Araxy Negoșanu, a fost luată la 11 metri și de către Fanfara „Argeșulˮ. De ce? La începutul acestui an, Consiliul Județean Argeș a dat ordin pe unitate să se taie absolut toate colaborările din instituțiile de cultură. Așa stând lucrurile, Fanfara „Argeșulˮ a căzut victimă colaterală în timp ce, ne-a declarat Araxy Negoșanu, „dansatorii și instrumentiștii colaboratori de la secțiile Doina Argeșului și Divertisment și-au manifestat disponibilitatea de a rămâne alături de noi, neremunerați, în spectacolele programate pentru lunile februarie și martie”. Tot de la aceasta am aflat că, în timp ce colaboratorii de la Doina Argeșului și de la secția de Divertisment primeau suma de 500 lei/lună, „la polul opus s-au aflat dirijorul și membrii Fanfarei care, cu toate că erau remunerați cu suma de 4.230, respectiv 2.162 lei, nu au avut aceeași disponibilitate și, mai mult decât atât, au refuzat categoric, în scris, plata per eveniment.”. Declarația aceasta a inflamat spiritele în rândul fanfarei argeșene. Nu a mai contat faptul că cei de la Consiliul Județean le-a tăiat finanțarea, ci s-au năpustit asupra doamnei manager, căreia i-au cerut să spună inclusiv contra cărei sume împodobea Fuego bradul în plină pandemie...  

 

 

 „Nu aveți dreptul să mai vorbiţi despre fanfară. V-ați bătut joc de noi!”


„Începând cu data de 1 februarie, Fanfara Argeșul,  parte a Centrului Cultural Județean Argeș, nu a fost de acord cu plata pe eveniment, fapt pentru care și-a întrerupt activitatea - a declarat d-na culturii argeșene, Araxy Negoşanu. Și ne mai spune că a avut chiar bucuria că instrumentiștii și dansatorii colaboratori de la Doina Argeșului și Divertisment au acceptat plata de 500 lei și ca în lunile februarie și martie să nu fie remunerați. Stimată doamnă manager Araxy Negoșanu, având în vedere situația că încă nu avem un buget aprobat, și fanfara și-a arătat disponibilitatea ca în lunile februarie și martie să presteze servicii fără nicio pretenție financiară, urmând ca de la 1 aprilie să încheie contract. Însă nu aţi dorit; aţi dat dispoziţie repede să predăm ținuta și instrumentele. Ar fi de bun-simț ca în condițiile în care fanfara nu mai funcționează la CCJ să vă abtineți să ne mai nominalizați prin presă.”, avertizează conducerea fanfarei argeșene. 


Aceasta cere ca directorul Centrului Cultural Județean să facă publice și sumele plătite către colaboratorii din zona VIP.


„Observ că vă place ca tot timpul să arătați cu degetul către onorariile instrumentiștilor fanfarei. Vă cer încă o dată să răspundeți public: dacă un instrumentist de la fanfară primea un onorariu de aproximativ 2.000 lei, cât primeau ceilalți instrumentiști colaboratori de la Doina Argeșului? Ce onorarii aveau colaboratorii de la secția Divertisment? Cu cât i-ați plătit pe Ionuț Dolănescu, Mioara Velicu, Fuego în spectacol în toamna 2020, când aveam restricție de public 30%? Ce salarii au încasat artiștii angajați de dumneavoastră la secția Divertisment? Cum s-au făcut angajările la CCJ (artiști, jurist, încercarea cu șoferul)? Și exemplele pot continua... 
LUAŢI MÂNA DE PE FANFARĂ!!! Avem o activitate de 15 ani de când am fost preluați, sprijiniți și apreciati de Consiliul Județean Argeș și cred că ne-am făcut datoria. Împreună cu administrația locală, cu mass-media cu alte organizații cu publicul, participăm la toate evenimentele în aer liber. Pe ploaie, vânt, soare, zăpadă sau ger, de ni se lipeau buzele de instrument la antrenamentele defilărilor structurilor militare, parade, spectacole, festivaluri în țară și străinătate. Dumneavoastră unde erați? Aranjați colaborările, împărțeați onorariile prietenelor de la Divertisment? Nu aveți dreptul să mai vorbiţi despre fanfară. V-ați bătut joc de noi, de 24 de oameni pe care nu ați știut să-i apreciaţi și să-i promovați. Au venit mesaje de susținere de la colegi din tară și străinătate care știu ce înseamnă muzica de fanfară și ne-au apreciat. Avem chiar o invitație în SUA pentru anul 2023. Asta nu spune nimic? Ar trebui să aveți decența să vă prezentați DEMISIA pentru modul cum ați gestionat cheltuirea banilor din CCJ. Unii prieteni ai dumneavoastră colaboratori au plecat cu bani mulți, iar noi am rămas să tragem ponoasele. Rușine, doamnă manager!”, i-au mai transmis lui Araxy Negoșanu instrumentiștii Fanfarei „Argeșul”. 


Preluare: saptamanalul ancheta