Ar trebuie să luăm măsuri să ţinem oamenii în țară, nu să-i învăţăm cum să plece!

La începutul lunii, Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns în Argeş. Cu acest prilej, marţi, 11 septembrie, la Piteşti, a venit ministrul românilor de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, care a prezentat cele mai importante elemente ale campaniei destinate românilor care intenționează să studieze sau să muncească peste hotare. La dezbatere au luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, prefectul Emilian Dragnea, subprefectul Adrian Bughiu, deputaţii Simona Bucura-Oprescu şi Nicolae Georgescu, dar şi o parte dintre primarii argeşeni. 


În cuvântul său, ministrul Natalia-Elena Intotero a pus punctul pe „i” în ceea ce privește siguranța românilor ce pleacă în străinătate neavând suficiente informații: „Tinerii care pleacă neinformați din țară cad pradă sclaviei moderne sau chiar traficului de persoane” - a spus reprezentantul guvernului, atrăgând astfel atenţia asupra riscurilor pe care le implică lipsa de informare atunci când alegi o altă ţară pentru studii sau job. 


Din partea autorităţilor publice locale argeşene, primul care a luat cuvântul a fost preşedintele Dan Manu. Şeful CJ Argeş a criticat campania Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, afirmând că, în loc să aibă ca scop aducerea acasă a românilor plecaţi afară şi împiedicarea migraţiei, îi învaţă pe români cum să plece în străinătate şi ce să facă acolo. „În opinia mea, sunt două aspecte care ar trebui tratate în cadrul acestei campanii. Noi ar trebui să-i împiedicăm pe români să plece afară, să le explicăm că cei 500 de euro pe care îi fac în străinătate ar putea să-i câştige şi aici în România şi în Argeş. Avem un deficit de forţă de muncă în toate domeniile. Nu să-i învăţăm să plece. În al doilea rând, ar trebui să facem campanii de informare mai agresive menite să-i aducă pe românii plecaţi în afara graniţelor înapoi în ţară, să le explicăm că au crescut salariile şi că este nevoie de forţă de muncă”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu. 
Campania „Informare acasă! Siguranţă în lume!” își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României.


 Ai grijă la capcanele întinse de posibilii angajatori!
Acestea pot veni în mai multe forme și pot fi chiar atractive, de nerefuzat uneori. De exemplu, ar trebui să îţi pui semne de întrebare dacă ți se propune să pleci cu documente false ori ești sfătuit să nu declari motivul real al călătoriei la punctul de frontieră. La fel, când așa-zișii intermediari se oferă să îți împrumute bani pentru a-ți plăti biletul de călătorie sau şederea ori când ți se propune să predai buletinul sau paşaportul pentru că „aşa e în siguranţă” este momentul să iei în calcul că oferta de muncă ar putea fi o mare ţeapă.


 Nu accepta să lucrezi ilegal!
Dacă accepți să lucrezi „la negru”, îți faci un deserviciu ție, neputând să beneficiezi de asigurare medicală, asigurare în caz de accident, ajutor de șomaj, pensie la bătrânețe. În plus, poți să ai parte de condiții de muncă periculoase sau să nu îți primești banii.


 Ce să faci dacă ești victima abuzului prin muncă
Dacă ești obligat de angajator să prestezi ore suplimentare pentru care nu ești plătit, nu ți se oferă pauză, nu îți este asigurată igiena sau superiorul tău folosește un limbaj tendențios și te supune la agresiuni fizice, încearcă să pleci din locul în care ești ținut și ia legătura cu poliția sau Ambasada/Consulatul României. În cazul în care te afli  însă în postura de victimă a unui traficant de persoane, adică ți se rețin actele, ești intimidat verbal și pedepsit fizic, hărțuit, puteți suna la HELP-LINE ANITP: 0800.800.678.
Pentru românii care vor să lucreze în străinătate, cea mai sigură cale este să apeleze la ofertele puse la dispoziţie prin intermediul EURES, în vreme ce studenţii care vor să muncească în alte ţări pe parcursul verii au la dispoziţie diverse programe, precum Work&Travel și AU PAIR.