Aplicarea noilor protocoale de investigaţii şi tratament în România – provocarea medicilor

Noua generație de succes a Argeșului

 

Nume: Petru-Emil Muntean
Vârsta: 32 de ani 
Ocupaţie: medic specialist pneumolog la Dispensarul PNF Pitești 
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş
Pasiuni: tenis de masă, șah, muzică.

----------------------------------------------------------------

Dr. Petru-Emil Muntean, medic specialist pneumolog, este exponentul tinerei generaţii de profesionişti. Este pasionat de munca sa şi principalul său scop este să îşi sprijine pacienţii. Pentru a le oferi cele mai bune soluţii de tratament şi terapii, acesta se pregăteşte continuu pentru a fi pus la punct cu noutăţile din domeniu, fiind de părere că cea mai mare provocare pentru medicii de astăzi o reprezintă aplicarea noilor protocoale de investigaţii şi tratament în România. Pe de-o parte, din cauza reticenţei la nou, aşa cum se dovedeşte şi acum, într-o campanie de vaccinare vitală, cât şi prin prisma infrastructurii sistemului sanitar, care are nevoie de numeroase îmbunătăţiri. 


Comparând medicina de astăzi cu cea din trecutul recent, consideră că un atu al specialiştilor din domeniu este digitalizarea. Accesul facil la informaţie, posibilitatea de a participa la sesiuni de formare şi perfecţionare din întreaga lume, fără să ieşi din casă, comunicarea rapidă sunt avantaje de necontestat, ce contribuie la construirea unui nou nivel al medicinei. 


Ultimul an l-a petrecut pe „front”. A fost unul dintre medicii care au îngrijit pacienţii COVID-19, care au văzut expresia acestei boli sub toate formele ei. A avut şi dezamăgiri, generate în special de superficialitatea faţă de măsurile de protecţie, dar şi satifacţii, materializate în pacienţi vindecaţi, în descoperirea de lucruri noi privind virusul, decoperiri care au fost cuprinse în cartea „Case reports on COVID-19 infection”. Singura cale de a depăşi această perioadă atipică a existenţei noastre, în opinia sa, este vaccinarea, dublată de respectarea măsurilor de protecție și responsabilitatea socială. 


Pentru anul în curs, are în plan absolvirea cursului de somnologie, acea ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tulburărilor de somn, precum apneea şi tulburările respiratorii. Deşi este suprasolicitat, îşi face mereu timp pentru a evolua profesional, aşa cum o arată şi obiectivul stabilit pentru 2021, deşi activitatea sa în cadrul spitalului este copleşitoare. Dr. Petru-Emil Muntean are un masterat în Managementul Serviciilor de Sănătate, la care se adaugă un portofoliu impresionant de cursuri de specialitate. Şi-a pus cunoştinţele şi pe hârtie, având 65 de articole şi 8 cărţi publicate în limba română şi în limba engleză. Este caracterizat ca un profesionist cu o etică profesională solidă, care îmbină cu pricepere aspectele teoretice cu cele practice.