Apel pentru iubitorii de munte! RISC MARE de avalanșă în munții Făgăraș

Având în vedere ninsoarea abundentă din ultimele zile ce a dus la depunerea unui strat nou, consistent de zăpadă, peste zăpada înghețată, vântul care suflă la rafală cu viteze de 90-120 km/oră, pentru evitarea producerii de accidente montane, declarăm închise toate traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş. Conform Buletinului Nivometeorologic emis de ANM-CMR Transilvania Sud, alerta de avalanşă pentru muntii Făgăraş este de gradul 4-RISC MARE.

CITEȘTE ȘI ... (foto/video) Șofer neatent- cât pe ce sa fie strivit între autobuz și propria mașină


 La altitudini mai mari de 1800 m, în partea superioară se întâlnește un strat de zăpadă instabilă, căzută în ultimele zile. Pe versanții cu expunere sudică și estică, regăsim structuri de plăci de vânt recente, dar în profunzime și din ultimele săptămăni, precum și cruste de gheață. Chiar și o supraîncărcare slabă poate duce la alunecarea stratului instabil de la suprafață, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare.

CITEȘTE ȘI ... Mihaela a fost traficată de proxeneţii din Câmpulung şi ucisă cu brutalitate de un client

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este relativ consolidat, însă stratul de la suprafață, ce depășește pe alocuri 30 cm, este mai instabil, neavând o coeziune bună cu stratul vechi. Un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din alte zone adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate, declanșările de avalanșe de mici și medii dimensiuni sunt posibile atât spontan, dar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.


Facem apel la toți cei care vor să practice schiul offpiste, cât și la iubitorii de drumeții montane să evite deplasarea la altitudini peste 1600 m deoarece există riscul producerii de avalanșe. Tototdată, cei care se deplasează la altitudini mici, sub 1600 m, în zonele împădurite, să fie atenți deoarece, din cauza încărcării copacilor cu zăpadă și chiciură, există riscul dezrădăcinării și prăbușirii copacilor.Drumul Național 7C Transfăgărășan, între km 104  și 106, Conacul Ursului- Cabana Capra este blocat de avalanșe, existând riscul ca turiștii ce se deplasează pe jos sau cu mașina să fie surprinși de curgerile de zăpadă.
Din motive de siguranță a salvatorilor montani, am luat măsura de suspendare a permanenței și a patrulărilor preventive în munții Făgăraș Sud, până la îmbunătățirea condițiilor meteo și stabilizarea stratului de zăpadă. 

 
În caz de nevoie, putem fi solicitați să intervenim prin Serviciul Unic de Urgenţe 112 sau Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0SALVAMONT-0725826668. Pentru toată această perioadă, avem constituite la nivelul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș două echipe de intervenție,  care pot interveni cu plecare din Pitești și Curtea de Argeș, la orice oră.