Apă Canal şi Salubritate au devenit „patronii” FC Argeş

Ca să aibă portiţa legală pentru ca alb-violeţii să joace în prima ligă a fotbalului românesc, echipa argeşeană a trecut de la public la privat. Asta nu înseamnă că fotbaliştii vor trece pe statele de plată ale societăţilor care ridică gunoiul din Piteşti şi furnizează serviciile de apă şi canalizare, dar vor fi sub tutela lor. La cele două se alătură şi municipalitatea, Primăria fiind cea care va şi pompa grosul fondurilor în noua asociaţie „Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş”.

Cum s-a ajuns la această soluţie? După cum a relatat preşedintele Clubului Sportiv FC Argeş, Cristian Gentea, acesta a urmat sfatul președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care i-a dat 3 opțiuni: asociație, societate pe acțiuni sau să schimbe legea. Cum nu s-a găsit niciun investitor dornic să intre în fotbal, mai ales după pățania fostului patron Cornel Penescu, și nici legea nu se schimbă peste noapte, deși parlamentarii argeșeni au început deja demersurile, la rugămintea colegului Cristian Gentea, s-a ales formula cea mai la îndemână. Iar cum pentru înființarea unei asociații este nevoie de minim 3 entități, s-au ales cei trei fondatori. 

După cum ne-a explicat primarul Piteștiului, Cornel Ionică, Salubritatea și Apă Canal au devenit membrii fondatori nu pentru că sunt cele mai bine situate din punct de vedere financiar, ci pentru că sunt singurele care nu primesc subvenții de la stat. „Cum ar fi fost să punem Publitransul?! Dădeam cu o mână şi luam cu alta?! Nu era normal, că nu asta ne dorim! Mulţi nu au înţeles, însă acesta a fost singurul raţionament pentru care ne-au venit alături Apă Canal şi Salubritate.”, ne-a explicat primarul Cornel Ionică. Acesta a adăugat că acum se aşteaptă data de 13 iunie, când Judecătoria Piteşti va decide dacă acordă personalitate juridică noii asociaţii „Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeş”, care va desprinde secţia de fotbal de clubul municipal.
 
5.000 lei capitalul social

Pentru început, cei trei membri fondatori au depus un patrimoniu iniţial al asociaţiei de 5.000 lei, deşi minimul este de 200. Astfel, Salubritate şi Apă Canal au venit cu câte 1.000 lei, iar Primăria Piteşti a completat cu 3.000 lei. Primarul Piteştiului a anunţat şi un buget mai generos, de 3 milioane de euro, care se va împărţi la toate secţiile sportive ale clubului, cu un plus pentru fotbal. Asociaţia va fi condusă de un consiliu director, pe un mandat de 4 ani, din a cărui componenţă vor face parte Mihai Foamete – şef Birou Juridic în cadrul Primăriei Pitești, pe post de preşedinte, secondat de vicepreședintele Constantin Angelescu şi secretarul Octavian Lupu. În Adunarea Generală a Acţionarilor sunt cei trei reprezentanţi ai părţilor implicate, respectiv primarul Cornel Ionică şi directorii societăţilor Romi Becheanu şi Mihai Marinescu.
 
15.000 – 20.000 de lei pe an de la Apă Canal

Întrebat la ce se înhamă societatea Apă Canal 2000 SA prin constituirea acestei asociaţii sportive, managerul Mihai Marinescu ne-a explicat foarte clar că, la nivel de costuri, nu se schimbă nimic. „Până acum sponsorizam oricum Clubul municipal, iar banii se împărţeau între secţii. Prin asociaţie, noi o să participăm cu maxim 15.000 – 20.000 lei anual, ca şi până acum, iar suma va fi folosită doar de secţia de fotbal. Marea parte a finanţării va veni de la municipalitate, de la sponsori, nu de la noi. Aş vrea să se înţeleagă foarte clar că această asociere nu înseamnă să plătim noi salarii sau alte cheltuieli.”, ne-a declarat directorul Apă Canal 2000 SA, Mihai Marinescu. 

Cel de-al doilea asociat, Salubritate 2000 SA, prin managerul Romi Becheanu, a fost mai rezervat. „Să aşteptăm data de 13 iunie, când se va primi personalitatea juridică şi apoi vom face planurile. Nu am stabilit încă cu cât vom participa, ca finanţare. Noi ne dorim ca această asociere să îşi atingă scopul şi alb-violeţii noştri să poată accede în prima ligă.”, a explicat acesta. 

   

 

Nicolae Dică - managerul clubului

Şi aceasta nu este singura schimbare pentru alb-violeţi. Lunea trecută, Nicolae Dică a revenit la clubul din Trivale, ca manager al FC Argeş, după o absenţă de doi ani. El a semnat un contract pentru trei sezoane. După el, au urmat şi primele noi achiziţii, respectiv trei fotbalişti de la Pandurii Târgu Jiu. 

Din ce au declarat cei trei asociaţi, pe 30 iunie, Fotbal Club Argeș mai are o şansă să primească licența de participare la campionatul național Liga 1, în sezonul competițional 2019-2020, dacă îşi schimbă forma de organizare a clubului, de drept public în drept privat. Însă, dacă totuşi ratează acest sezon, măcar îl prinde pe următorul. 


 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta