Anunţ bombă: Şerban Nicolae, candidat pentru Cotroceni!

Senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a anunţat, în şedinţa Comitetului Executiv de joi, dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale, au declarat surse din partid pentru Mediafax. Referitor la prezidenţiabil, Codrin Ştefănescu a anunţat că Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Teodorovici şi Gabriela Firea sunt printre numele vehiculate în interiorul PSD. Candidatul partidului la prezidenţiale va ajunge în turul doi, a precizat fostul secretar general al PSD. De asemenea, social-democraţii au decis, joi în Comitetul Executiv să organizeze Congresul pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general pe 29 iunie, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.


Propunerea lui Paul Stănescu pentru amânarea Congresului din 29 iunie a fost respinsă de liderii PSD în reuniunea CEx de joi, au mai spus sursele citate. Totodată, niciun lider, în afară de preşedintele interimar al PSD nu şi-a anunţat candidatura pentru şefia formaţiunii la Congresul extraordinar. De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior, au explicat surse ale formaţiunii, pentru Mediafax.


 

 

Șerban Nicolae, despre candidatura la prezidențiale: Interviu pentru Stiripesurse.ro

 


Ce program politic veți propune dacă veți fi ales de Congresul PSD drept candidatul partidului la alegerile prezidențiale?

- Eu nu candidez decât în ipoteza în care aș fi candidatul desemnat de PSD și din punctul acesta de vedere nu este o chestiune pe care să o stabilesc individual, pe cont propriu, ci face parte dintr-un ansamblu de oferte electorale care cuprinde mai multe opinii, mai multe sugestii. Nu am cum să am deja totul stabilit pe cont propriu fără să-mi consult colegii al căror sprijin îl solicit.

 

 

Ce fel de președinte vă propuneți să fiți?

- Nu am mai avut din 2004 un președinte care să respecte Constituția.

 

 

Ce model de președinte admirați?

- Președintele constituțional, adaptat perioadei în care își exercită mandatul. Din punctul meu de vedere, Ion Iliescu a fost un președinte constituțional, perfect adaptat perioadelor în care a îndeplinit această funcție și eu cred că prima condiție pentru Președintele României este să respecte Constituția pentru că acolo este și jurământul pe care îl depune la începutul mandatului și prin care se obligă să respecte Constituția și legile țării, să apere independenta, unitatea, suveranitatea și integritatea României, de asemenea drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Or asta presupune să fii primul care veghează la respectarea Constituției și în același timp să îți adaptezi viziunea politică epocii în care îți exerciți mandatul.

 

 

PSD nu a mai câștigat alegerile prezidențiale de 15 ani. Ce-ar trebui să se schimbe acum ca un candidat PSD să ajungă la Cotroceni?

- Sunt multe lucruri de spus și nu am o soluție-miracol. Dar în mod cert cei care au câștigat mandatele de Președinte al României după 2004 au fost oameni care și-au pus formal o haină ca fiind de dreapta, dar în realitate au făcut propuneri, oferte și promisiuni electorale cât se poate de stângiste, altfel nu ar fi avut suportul majorității cetățenilor prezenți la vot. 'Să trăiți bine', de exemplu, nu era o formulă de dreapta, în care statul nu e deloc interesat de cetățean, în care fiecare trăiește cum poate și se descurcă cum poate.

 

 

Ce obiectiv de țară vedeți după aderarea României la UE și la NATO?

- Sunt două chestiuni care au rămas restante în ceea ce privește finalizarea procesului de integrare europeană a României și mă refer aici la spațiul Schengen și la zona Euro. Nu e vorba aici doar de Președintele României, dar are un rol deosebit de important. De asemenea, o proiecție de viitor, eu cred că România ar trebui să se gândească la următorul Centenar. România trebuie să se pregătească să pună bazele următorului Centenar, ar trebui să ne asigurăm, noi, cei care facem parte din clasa politică, că peste încă 100 de ani oamenii vor celebra un Centenar și nu vor comemora un Centenar.

 

 


Sursa: gandul.info