Anglia începe testarea pașaportului de vaccinare

Anglia va începe în săptămânile următoare testarea așa-numitului „pașaport de vaccinare”. Experimentul se va face la meciuri din Cupa Angliei, într-un club de comedie și într-unul de noapte.

„Pașaportul de vaccinare” sau mai degrabă „pașaportul covid” este un document ce va indica dacă o persoană a fost vaccinată, testată negativ recent sau dacă are anticorpi.

Autoritățile vor să stabilească, astfel, modul în care pot redeschide economia şi dacă pot permite accesul publicului larg la evenimente care se desfășoară în spații închise, fără distanțare fizică, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Conform planurilor actuale, la meciurile de fotbal vor asista de luna viitoare (din 17 mai) un număr limitat de spectatori, în timp ce cluburile de noapte ar urma să se redeschidă abia spre sfârșitul lunii iunie (21 iunie).

În celelalte regiuni britanice, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, deciziile privind restricţiile antiepidemice sunt luate de guvernele regionale.

 

 

 

Ce este „pașaportul de vaccinare”


Guvernul de la Londra a anunţat că dezvoltă un sistem de certificare a statusului COVID al indivizilor, care va indica dacă o persoană a făcut vaccinul, a fost testată negativ recent sau dispune de imunitate naturală certificată de un test pozitiv realizat în ultimele 6 luni.

Experimentarea „pașaportului covid” se va face la nouă evenimente, printre care o semifinală şi finala Cupei Angliei.

Reuters notează că este puţin probabil ca acest sistem să fie implementat pentru folosirea transportului public, pentru accesul în magazine sau în pub-uri.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a depus eforturi uriaşe în ultimele luni în desfăşurarea unuia dintre cele mai rapide programe de vaccinare din întreaga lume.

„Facem tot ce ne stă în putere pentru a permite redeschiderea ţării, astfel ca oamenii să poată participa din nou la evenimente, să călătorească şi să facă alte lucruri pe care iubesc să le facă în mod cât mai sigur cu putinţă, iar aceste teste vor juca un rol important pentru acest lucru”, a declarat el.

 

Cotidianul The Telegraph a relatat că o aplicaţie tip „paşaport Covid” ar putea să fie disponibilă din luna septembrie.

 

 

 

Anunț despre călătoriile internaționale, așteptat luni


Cu peste 126.000 de decese raportate din cauza noului coronavirus, Regatul Unit este pe locul 5 în lume în clasamentul mortalității şi trece prin una dintre cele mai puternice contracţii economice din istorie. Însă rapiditatea cu care se derulează campania de vaccinare a reaprins speranţa unei reveniri economice în cursul acestui an, menționează Reuters.

Pe de altă parte, discuţiile despre paşaportul de vaccinare au aprins controverse chiar şi în rândul parlamentarilor din partidul lui Boris Johnson şi au atras criticile organizaţiilor pentru protecţia drepturilor civile, care avertizează asupra eroziunii libertăţilor de bază.

Guvernul britanic urmează să ofere luni noi informaţii cu privire la măsurile pentru redeschiderea călătoriilor internaţionale. Pentru a preveni ca noi variante ale virusului să pătrundă în ţară, riscând să submineze programul de vaccinare, autorităţile au anunţat că vor implementa un „sistem semafor” pentru celelalte ţări, în funcţie de rata de vaccinare a populaţiilor din aceste ţări şi de rata de infecţie cu noile variante ale coronavirusului. Conform planurilor, călătoriile internaţionale nu vor fi permise mai devreme de 17 mai.

 

----------------------------------------------------------------


Germanii imunizați împotriva COVID ar putea beneficia de libertăți mai mari față de cei nevaccinați, cel puțin asta își dorește ministrul sănătății, Jens Spahn, lucru pe care l-a declarat într-un interviu acordat publicației Bild. În plus, ministrul crede că persoanele vaccinate ar putea să se bucure de același tratament ca cele care au test negativ la coronavirus.

Oficialul crede că oamenii vaccinați complet ar trebui să poată merge, de exemplu, în magazine sau frizerii după trecerea celui de-al treilea val al pandemiei. 

În ianuarie, o declarație similară a ministrului de externe german a fost criticată inclusiv de membri ai Guvernului de la Berlin. Printre ei se număra chiar ministrul sănătății, cel care propune acum aceeași soluție și care la începutul anului credea că o astfel de idee ar putea duce la inegalități sociale.

În interviul pentru Bild, Jens Spahn s-a pronunţat pentru acordarea unor libertăţi mai mari persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19, după trecerea celui de-al treilea val ale epidemiei. Jens Spahn a subliniat că acest lucru ar fi important pentru retaileri şi pentru o redeschidere graduală, pe bază de teste, a transmis agenţia dpa, preluată de Agerpres. 

Ministrul a subliniat, totuşi, că prioritară este acum gestionarea actualului val trei de infectări.

 

 

 

Persoanele vaccinate cu două doze, tratate precum cele cu test negativ


Jens Spahn a mai spus că persoanele vaccinate cu două doze ar putea fi tratate la fel ca cele care au test negativ la coronavirus, ceea ce ar uşura viaţa de zi cu zi în pandemie.

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu ar mai trebui să intre în carantină. Riscul de transmitere a virusului de către acestea pare scăzut, conform unei evaluări a RKI, şi ar putea fi redus şi mai mult prin recomandări suplimentare, precum autoizolarea în caz de apariţie de simptome, continuarea distanţării fizice şi purtarea de măşti de protecţie, a arătat şeful RKI, Lothar Wieler.

 

 


Reguli unitare la nivel federal


În timp ce guvernul încearcă să limiteze al treilea val al epidemiei, ministrul de interne Horst Seehofer s-a pronunţat pentru aplicarea unor măsuri uniforme la nivel naţional.

Într-o declaraţie pentru publicaţia Welt am Sonntag, el a afirmat că opinia publică doreşte acest lucru, iar regulile ar trebui înscrise în lege.

Apelul său a fost reluat de premierul bavarez Markus Soeder.

„Sunt necesare reguli uniforme, mai degrabă decât un mozaic de reguli imposibile în landuri diferite”, a declarat Soeder pentru Bild am Sonntag.

 

 

Sursa: Digi24.ro