Angajatorii vor putea amâna plata CAS și CAM pentru trei luni, dar și utilitățile, au stabilit parlamentarii

O lege ce tocmai a trecut de Parlament și urmează să ajungă la președintele țării pentru promulgare va permite amânarea virării contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și a plății contribuțiilor asiguratorii pentru muncă (CAM) pentru o perioadă de trei luni. De asemenea, atât firmele, cât și persoanele fizice, vor mai putea obține și amânarea plății utilităților, dacă aceste persoane au fost afectate de măsurile impuse de autorități pentru a limita efectele crizei coroanvirus.

Prima măsură implementată prin lege este că, pe o perioadă de trei luni, va fi amânată virarea CAS și plata CAM. Măsura se referă la acele contribuții care trebuiau virate pentru lunile martie, aprilie și mai. 

De asemenea, în ceea ce privește CAS, virarea va fi făcută eșalonat, în 12 luni de la momentul încetării facilității menționate mai sus (adică de la 1 iunie), în proporție de 50% din volumul total scadent. Nu același lucru apare și în privința Ca, unde este menționat doar faptul că plata acesteia se va amâna pentru trei luni.

Atenție! Angajatorul este cel care trebuie să facă o cerere pentru a beneficia de amânările menționate mai sus. Probabil că, odată cu adoptarea unor norme metodologice, va fi pus la dispoziție și un formular tip pentru a se putea face acea cerere.

În același timp, trebuie îndeplinite anumite condiții, pentru ca facilitățile acestea să se aplice:

activitatea angajatorului să fi fost oprită ori veniturile sau încasările acestuia să fi fost diminuate în luna în curs cu cel puțin 15%, raportat la media celor două luni anterioare;
pentru amânarea virării CAS, angajatorul trebuie să fi păstrat și să păstreze valabilitatea contractelor de muncă existente la 1 martie 2020 pentru o perioadă de cel puțin 12 luni de la intrarea în vigoare a legii (deci nu de la 1 martie); această condiție nu se aplică și la plata CAM.

În plus, este menționat expres că cei care au obligația de plată a contribuțiilor nu vor fi nevoiți să plătească dobânzi sau penalități de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuţiilor este amânată.

Conform Codului fiscal, CAS se virează de către angajator, dar sunt suportate de angajat (ca regulă, ele au o cotă de 25%). În privința CAM, aceasta este datorată de angajator și are o cotă de 2,25%.

Firmele și persoanele fizice beneficiază de amânarea plății utilităților
O altă prevedere adoptată prin legea ce a trecut de Parlament este că atât firmele, cât și persoanele fizice, pot obține o amânare la plată, pentru trei luni de la momentul intrării în vigoare a legii, a serviciilor de utilități.

Utilitățile la care se referă actul normativ sunt serviciile de apă-canal, energie, gaze, salubritate, precum și cele telefonice și de internet sau cablu TV. În același timp, facilitatea nu se va extinde și cu privire la servicii de voce și date mobile.

Și aici, însă, există o condiție: firmele trebuie să fi fost afectate de măsurile adoptate de autorități, fie prin oprirea activității, fie prin diminuarea cu 15% a veniturilor, exact cum am menționat mai sus.

În privința persoanelor fizice, acestea trebuie să fi fost afectate, direct sau indirect, de măsurile impuse de autorități, pe perioada stării de urgență. Legea nu prevede cum trebuie să fi fost afectate persoanele, lucru pe care, cel mai probabil, îl vor face normele metodologice. Însă este rezonabil să se presupună că e vorba, în principal, de acele persoane care au rămas fără loc de muncă sau care au intrat în șomaj tehnic, urmare a efectelor măsurilor menționate mai sus.

Atenție! Aceste facilități se vor aplica abia după ce legea va fi promulgată de președintele României și va apărea în Monitorul Oficial.

 

Sursa: Avocatnet.ro