Anestezia generală pentru o banală intervenţie stomatologică - un capriciu fatal pentru micuţul Petru!

Copilul de 4 ani şi jumătate a murit din cauza anesteziei! Aceasta este prima concluzie a Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. După acest incident trist, marcat de o viaţă pierdută, brusc, autorităţile din toată ţara s-au sesizat cu privire la tehnicile de sedare folosite în cabinetele medicale. Toate aceste măsuri nu vor reda viaţa micuţului Petru din Mihăeşti şi nu va aduce nici alinare părinţilor, care au decis să îl ducă la dentist şi să i se facă sedare, dar poate nu va mai exista un al doilea caz, iar părinţii vor fi mult mai atenţi la orice procedură. 

 

CITEȘTE ȘI ... A dispărut! Dacă l-aţi văzut anunţaţi Poliţia!

 

Anestezia totală - la modă în stomatologiile din toată ţara


Acest incident a luat un văl de pe ochii autorităţilor, care, până acum, nici nu s-au gândit să verifice cabinetele care practică acest tip de sedare, deşi abundă reclamele atât pe site-uri, cât şi pe reţelele de socializare sau la radio. Pe tot internetul, centre stomatologice din toată ţara fac un marketing agresiv procedurii de analgosedare şi cabinetele se laudă cu sute de pacienţi care au fost trataţi folosind această metodă. „Fără frică de dentist, fără riscuri”, este sloganul unei clinici din Iaşi, care descrie tehnica şi specifică faptul că este recomandată pentru copii, dar numai la indicaţia medicului anestezist. Iar exemplele sunt fără număr, deoarece la un simplu „search” pe Google aflăm că analgosedarea este o practică extrem de frecventă în intervenţiile stomatologie, dar şi când e vorba de alte investigaţii, precum colonoscopia. Acest tip de anestezie, care induce un somn profund, este folosită în cabinete stomatologice din toată ţara şi se recomandă, cu precădere în cazul copiilor, pentru a le reduce anxietatea şi a scăpa de teama de dentist. „Împachetată” în acest mod de stomatologii şi specialiştii din toată ţara, cu exemplu în familie, în care totul s-a desfăşurat fără probleme, părinţii micuţului Petru au semnat, probabil, fără să se gândească măcar o clipă că e ultima dată când îşi mai văd copilul conştient. Nici anestezistul nu poate fi acuzat de rea-intenţie, mai ales că a asistat la nenumărate proceduri, în cariera sa profesională, fără vreun incident tragic. Iată că riscurile sunt însă mult prea mari, la o tehnică prezentată grosso modo ca fiind inofensivă. Cea mai mare problemă identificată aici este lipsa unui compartiment ATI, care să permită monitorizarea funcţiilor vitale ale organismului în timpul procedurii, dar și a echipamentelor de intervenţie pentru resuscitare.

CITEȘTE ȘI ... În Pitești: Au furat gardul grădiniței! Prinși de polițiști

 

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii 153 din 2003, într-un cabinet de anestezie şi terapie intensivă trebuie să existe următoarele dotări minime:
- trusă de resuscitare respiratorie şi cardiocirculatorie;
- sursă de oxigen;
- medicamente de urgenţă;
- catetere periferice;
- perfuzie endovenoasă;
- monitorizare (EKG, presiune arterială noninvazivă, pulsoximetrie sau numai pulsoximetrie);
- stetoscop şi tensiometru. 

Inspectorii DSP Argeş nu au găsit aceste echipamente la Teddy Care, trusa pe care o aducea cu el anestezistul fiind insuficientă, după cum a dovedit sfârşitul tragic al băiatului. 

 

 

 

 Clinica se va redeschide după ce va rezilia contractul cu anestezistul


După cum ne-a explicat medicul Aura Copciag, şefa  Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-a prezentat la centrul medical a doua zi după incident, la sesizarea Ministerului Sănătăţii. În urma controlului, a depistat următoarea situaţie de fapt: unitatea medicală SC Medical Tours Company SRL funcţionează în baza autorizaţiei sanitare de funcţionare nr. 170 din 28.07.2016, care nu are înscris în obiectul de activitate anestezie – analgosedare. Unitatea medicală nu îndeplinea condiţiile de funcţionare cu activitatea de anestezie, întrucât nu avea structura şi dotarea minimă obligatorie, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Procedura de analgosedare s-a efectuat în baza contractului de prestări servicii încheiat cu SC Dinestezia Terapia SRL, reprezentată de medicul Dinescu Stelian-Adrian, medic primar ATI. Acesta, prin contract, se face răspunzător de tot ceea ce se întâmplă cu pacientul pe timpul sedării. Pentru că nu s-a respectat obiectul de activitate menţionat în autorizaţia sanitară de funcţionare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, s-a aplicat sancţiunea contravenţională, amendă în valoare de 20.000 lei, şi s-a interzis desfăşurarea activităţii de anestezie – analgosedare până la intrarea în legalitate.

CITEȘTE ȘI ... (video) Argeș: Incendii de vegetație! Zeci de pompieri- mobilizați pentru stingerea flăcărilor 

 

În urma informării de către Ministerul Sănătăţii asupra decesului copilului, echipa de control din cadrul DSP Argeş a revenit în centrul Teddy Care, pe data de 12.02.2020, orele 16.00, imediat după decesul copilului şi a emis decizia de suspendare temporară a activităţii unităţii, nr. 2, din 12.02.2020, întrucât unitatea a generat un risc major pentru sănătate cu efect sever (decesul unui copil care a fost tratat în clinică). După cum ne-a mai explicat coordonatoarea Seviciului de Control al DSP Argeş, dr. Aura Copciag, reluarea activităţii unităţii se va face cu acordul DSP Argeş după:
- reluarea procedurii de avizare la Colegiul Medicilor Stomatologi Argeş;
- rezilierea contractului de prestări servicii cu SC Dinestezia Terapia SRL;
- solicitarea de la DSP Argeş a înregistrării în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale a unităţii, în conformitate cu autorizaţia sanitară de funcţionare.

 

CITEȘTE ȘI ... Ionică - cel mai votat potenţial candidat PSD

 

 

 

Petru a fost înmormântat la Mihăeşti

Îl plânge o ţară întreagă. Şocul acestei morţi a fost foarte mare, deoarece nimeni nu se aşteaptă la moarte după o intervenţie banală. Avea probleme cu dinţişorii din faţă, iar pentru că şi fratele său trecuse cu bine după o asemenea sedare, s-a acceptat să îi fie aplicată şi lui. Petru era fiul unei familii din Mihăeşti şi lasă în urma sa o surioară de doi ani, un frate de opt ani, părinţi şi bunici cu sufletele sfărâmate de durere.

 

CITEȘTE ȘI ... În lipsă de alternative locale, patronii argeșeni se orientează către forța de muncă din afară

 

 Opinia specialiştilor 

 


 Dr. Tiberiu Irimia: „Cu o secţie ATI în clinică, s-ar fi câştigat mult timp!”


Întrebat ce presupune analgosedarea şi dacă se impune în cazul unui copil de 4 ani, unul dintre specialiştii în domeniul medicinei dentare, dr. Tiberiu Irimia, ne-a oferit opinia sa. 

„Analgosedarea este un tip de anestezie intravenoasă, care, de cele mai multe ori, se realizează cu ajutorul unui aparat numit injectomat, un fel de perfuzor computerizat, care este capabil să distribuie cantităţi foarte mici de anestezic, într-un anumit interval de timp, stabilit de medic. De exemplu, poate ghida introducerea lentă a unui mililitru de anestezic într-o oră, ceea ce nu se poate realiza cu mâna, prin seringă.  
Eu nu cred că s-a greşit de către medic. E un procent de eşec care se întâmplă, o fatalitate. Se poate întâmpla chiar şi când pacientul este perfect sănătos. 
Dar trebuie cunoscut faptul că asemenea anestezii se fac doar în cazul existenţei unei structuri autorizate de ATI. În cazul copilului, prin  existenţa unei secţii de ATI în incinta instituţiei medicale, s-ar fi câştigat mult timp. Nu mai era nevoie să aştepte echipajul de salvare pentru anumite manevre specifice. Trecerea imediată a funcţiilor vitale pe aparate era un avantaj.
O structură ATI presupune o investiţie mare, cerinţe stricte, se aprobă doar cu ordinul ministrului... e foarte greu de obţinut autorizarea şi procedura este de durată. Trebuie create şi respectate circuite speciale, să ai anumite consumabile, medic anestezist, care are nevoie şi de asistent de anestezie, aparate de monitorizare, nu este deloc simplu. 
Analgosedarea este o modă acum şi majoritatea cabinetelor o practică! Se făceau sute pe zi în ţară! În opinia mea, nu are rost să te legi la cap cu asemenea proceduri riscante, deoarece cu anastezicele moderne locale poţi să faci ce vrei pe stomatologie, fără durere. De sedare au nevoie pacienţii cu afecţiuni psihice, cărora nu le poate fi explicat ceea ce li se întâmplă şi nu înţeleg să coopereze. De la copii până la adulţi se poate colabora.
Anestezia generală are riscuri în orice situaţie. Poţi să fii sănătos şi procedura să fie bine făcută, iar organismul nu mai răspunde aşa cum ar vrea medicul să răspundă. Eu, deşi aveam structură de ATI, nu am făcut aşa ceva, deoarece este riscant, nu ştii cum reacţionează organismul.”

CITEȘTE ȘI ... Alocațiile ar putea fi înlocuite cu vouchere. Anunțul lui Ludovic Orban

Întrebat dacă înainte de analgosedare, se impun analize, medicul Tiberiu Irimia ne-a declarat că sunt obligatorii analize de sânge, examen cardiologic şi un EKG. 
Am discutat cu medicul stomatolog Tiberiu Irimia şi pe tema unei alte proceduri utilizate în cabinetele stomatologice: inhalosedare. „Este relativ sigură, dar îţi dă o stare generală proastă. Cel puţin ăsta a fost efectul asupra mea. Eu am încercat-o, dar mi-a dat o stare generală proastă, de rău, mi-am pierdut echilibrul, senzaţia fiind aceea ca şi când eşti foarte, foarte beat. Inhalosedarea se foloseşte în SUA din anii 1970. Produsul pentru inhalosedare este pe piaţă sub numele Entonox - un gaz ilariant. Cu acesta nu îi poţi face rău pacientului, deoarece este gata preparat şi dozat. Nu este ca la sedare să îl adoarmă, rămâne conştient şi doar îl face cooperant.”, a explicat medicul Tiberiu Irimia. 

 

 Dr. Ionuţ Costache: „În America, analgosedarea se foloseşte în 80% dintre intervenţiile stomatologice la copii”

 

Un alt stomatolog, medicul Bogdan-Ionuţ Costache, a explicat că procedura este una frecventă în SUA. 

„Analgosedarea, în anumite condiţii, este utilă şi confortabilă pentru pacienţi, dar este necesară o anamneză foarte detaliată, ceea ce înseamnă o evaluare a stării fizice a pacientului şi trebuie coroborat cu mai multe specialităţi, cu medicul pacientului, cu un medic internist. În America, se foloseşte în 80% dintre cazuri în intervenţiile stomatologice la copii. 
Ceea ce s-a întâmplat este un eveniment nefericit, dar există riscurile acestea, de care, bănuiesc, părinţii fuseseră informaţi. Sunt nişte norme legislative care impun o dotare minimă obligatorie pentru accidentele şi complicaţiile din timpul manevrelor medicale, iar aici mă refer la cele din medicina generală, care pot pune viaţa în pericol, nu la cele de natură stomatologică. Este o întâmplare tragică şi, efectiv, în orice cabinet medical, nu numai de stomatologie, pot apărea asemenea complicaţii.”, a explicat medicul Ionuţ Costache. 


În această speţă s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. 


 

Sursa: saptamanalul ancheta