Andrei Gerea:  TVA redus pentru măşti, pregătirea minuţioasă a vaccinării şi testarea în masă

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut alarmant în ţara noastră în ultimele săptămâni şi deocamdată nu se prea văd efectele măsurilor impuse de autorităţi. Secţiile ATI din toată ţara sunt umplute la refuz, în vreme ce bolnavii se sting pe holurile spitalelor în aşteptarea eliberării unui pat. În acest tablou sumbru, cu sute de morţi şi mii de bolnavi zilnic, vaccinarea este privită de mulţi ca o luminiţă la capătul tunelului. Însă, dincolo de speranţa de a pune capăt acestui coşmar ce durează deja de aproape un an, lucrurile sunt mult mai complicate în România, o ţară cu un sistem de sănătate subfinanţat, cu milioane de oameni trăind la limita subzistenţei şi cu autorităţi care se întrec în bâlbe. Toate aceste aspecte au fost şi rămân o preocupare a deputatului Andrei Gerea, care urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei pe frontul românesc anti-COVID şi vine şi cu o serie de soluţii.

 

 
 „Cercetarea românească a rămas din nou pe dinafară!”


Vaccinul anti-COVID ţine de câteva zile capul de afiş al dezbaterilor publice, în contextul în care trei mari producători farmaceutici au anunţat finalul testelor şi faptul că în curând serurile imunizante vor putea fi utilizate. În acest context, deputatul argeşean Andrei Gerea remarcă, cu amărăciune, faptul că în vreme ce în alte state se acordă o atenţie sporită cercetării, acest domeniu continuă să fie „cenuşăreasa” României:


„Se vorbește foarte mult despre vaccinul împotriva COVID. Remarc din nou că cercetarea românească, în ciuda unor declarații, a cam rămas pe dinafară din nou. Dacă nici în astfel de momente nu înțelegem de ce alții, mai ales europenii, investesc atât de mult în cercetare, nu știu când mai putem înțelege.”, a precizat Gerea, atrăgând din nou atenţia asupra lipsei de investiţii în domeniul cercetării.


De asemenea, deputatul argeşean s-a declarat public susţinător al ideii de vaccinare, arătându-şi însă îngrijorarea vizavi de faptul că autorităţile române nu fac pregătirile necesare pentru acest demers, totul fiind doar la nivel declarativ: 


„Am văzut pregătirile care se fac în alte țări. Nu am văzut astfel de imagini și la noi. Sincer, nu prea mă mai interesează declarațiile unora sau ale altora, nu mă interesează nici că acest vaccin este administrat în alte țări. Mă interesează doar să se respecte dreptul la viață și la sănătate al cetățenilor români. Acesta este singurul argument care poate conta cu adevărat.”, a conchis deputatul Andrei Gerea.

 

 


 Gerea a propus eliminarea TVA pentru măștile de protecție


În ultima perioadă, purtarea măştii în toate spaţiile publice a devenit obligatorie în mai multe zone ale ţării. Chiar dacă preţul măştilor a scăzut mult faţă de perioada de început a pandemiei, în continuare există categorii de persoane care nu îşi permit să cumpere 2-3 măşti pe zi, pentru a respecta regulile de distanţare impuse de pandemie. Deputatul Andrei Gerea este de părere că, în acest context, o măsură benefică pentru populaţie ar fi eliminarea TVA pentru măștile de protecție, dublată de o verificare a acestora pentru conformitate înainte să ajungă pe piață, pentru o eficiență cât mai mare a acestora, dar și pentru un acces sporit pentru populație, prin scăderea prețului.


„Propun eliminarea TVA pentru măști (sau cel mult o cotă până în 5%), măsură aplicată în mai multe state europene, care ar duce la scăderea prețului la măștile de protecție.”, a spus Gerea, dând ca exemplu cazul Spaniei, care a redus TVA-ul pentru măştile de protecţie de la 21% la 4%.

 


„În același timp, cred că se impune un control temeinic la intrarea în țară, astfel încât pe piață să nu mai ajungă măști neconforme. Degeaba poarta populația măști dacă acestea nu oferă protecția adecvată” - atrage Andrei Gerea atenţia. 


De asemenea, deputatul argeşean cere și testarea în masă a cetățenilor pentru identificarea cazurilor de persoane infectate precum și a contacților.

„Simultan se impune o testare în masă pentru a îi identifica rapid pe românii infectați - inclusiv cei asimptomatici sau cu forme ușoare - și a bloca astfel răspândirea virusului. Acum, testăm puțin, în unele județe foarte puțin și prost! Restricțiile nu vor fi niciodată îndeajuns”, a mai subliniat Andrei Gerea.