Andrei Gerea: MCV-ul, un experiment prin care România a fost ținută sub control de Bruxelles

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a avut o reacție explozivă după ce președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a precizat că pentru magistrații români este greu să accepte „ideea că cineva din afară se poate interesa de dosare de la noi”. Deputatul de Argeș a catalogat listele schimbate între Bruxelles și România drept o intervenție în actul de justiție și a afirmat că Mecanismul de Verificare și Control în justiție a fost utilizat pentru a ține sub control România. 
”România a fost un experiment în ceea ce privește Mecanismul de Control și Verificare. În baza MCV-ului, care s-a transformat într-o țintă în mișcare, România a fost mereu ținută sub control, dovadă și existența acestor liste trimise de către Bruxelles. Afirmațiile făcute de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reprezintă viziunea normală asupra funcționării unui sistem de justiție, unul independent, nu unul care să dea socoteală către entități externe.
Explicațiile date de oficialii europeni în urmă cu câteva săptămâni nu fac decât să confirme existența listelor, dar încă nu știm ce au însemnat, care a fost scopul și dacă au existat consecințe. Ce știm este că toate persoanele de pe listele respective au primit condamnări și au avut probleme cu justiția.

Astfel de scrisori reprezintă o noutate pentru Uniunea Europeană, pentru că nu știm să existe în alte state asemenea solicitări ale Comisiei Europene cu privire la dosarele instrumentate de către diverși judecători.
Asemenea liste se fac în spatele ușilor închise, în regimuri care nu au nicio legătură cu democrația. Sub nicio formă nu ar trebui să existe asemenea liste în Uniunea Europeană. Mai mult, faptul că o asemenea listă este publica, într-un document oficial, încalcă toate principiile de drept și valorile Uniunii”
,  a precizat chestorul Camerei Deputaților.