Andrei Gerea critică prezența președintelui Klaus Iohannis la Consiliul Național al PNL

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea critică prezența președintelui Klaus Iohannis la Consiliul Național al PNL. Chestorul Camerei Deputaților consideră că, prin această participare, Klaus Iohannis încearcă să se erijeze în liderul de facto al opoziției pentru a-și pregăti terenul pentru alegerile prezindențiale. Mutarea făcută de PNL și președinte evidențiază însă, conform liderului ALDE, neputința în care atât noul PNL, cât și Klaus Iohannis, se zbat.

“Prezența lui Klaus Iohannis la Consiliul Național al PNL a fost ilustrarea, dacă mai era nevoie, a neputinței. A neputinței noului PNL de a se impune ca partid de dreapta, liberal. Și nici nu o poate face pentru că nu mai reprezintă simbolurile autentice ale liberalismului prin mutarea la PPE și în plus s-a transformat, sub Ludovic Orban, într-un susținător al sistemului opresiv în loc să apere libertățile și drepturile cetățenilor. 
Pe de altă parte, este imaginea neputinței lui Ludovic Orban și a celor pe care i-a impus la conducerea noului PNL. Cu fiecare gest al său, Orban îngroapă și mai mult acest partid care a ajuns să ia frica celor din USR și a oamenilor lui Cioloș. 
În final, este imaginea neputinței lui Klaus Iohannis. Deși a promis că va încerca să fie un președinte al bunului simț, Iohannis a ajuns, să încerce să îl copieze pe Traian Băsescu. Duce la extrem interpretările Constituției, joacă rolul opoziției și  mai nou încearcă să fie președintele de facto al PNL și ldier al opoziției. 
O opoziție puternică are un rol pozitiv în orice democrație. Dar noul PNL, sub Ludovic Orban, nu joacă rolul unui partid de opoziție. A ajuns, la fel ca USR, să se opună la orice propune puterea sau Guvernul. Și, din lipsa unei viziuni și a unui program, a căpătat rolul unui apendice politic al unui sistem opresiv. 
Putem înțelege, chiar dacă nu putem accepta, atitudinea lui Klaus Iohannis. Se apropie alegerile prezidențiale, nu mai are niciun partid care să îi aducă voturi și este disperat să readucă pe piață PNL. Dar mai disperați sunt alegătorii și foștii mei colegi din PNL, dovadă că unii au ales să vină către ALDE, iar alții vor veni către noi, pentru că ALDE este în prezent singurul partid care reprezintă dreapta și liberalismul. 
În alianță cu PSD, cel mai puternic partid de stânga, am susținut reformele în sistemul de justiție și am modificat cadrul legislativ pentru a micșora posibilitățile unor excese și abuzuri, fără a îngrădi însă mijloacele prin care cei vinovați să poată fi dovediți în fața instanțelor de judecată. 
Chiar dacă suntem într-un parteneriat cu un partid de stânga, am introdus măsuri de dreapta care au permis majorarea pensiilor, a salariilor din sănătate și educație, am început să atragem fonduri europene, firmele românești încep să recapete încredere, iar economia își menține creșterea, înregistrând în același timp un nivel redus al șomajului, cu o creștere substanțială a veniturilor reale ale populației. 
Acestea sunt rațiunile pentru care, în ciuda unor erori care sunt imposibil de evitat de orice guvernare, coaliția ALDE-PSD are încă încrederea cetățenilor. ALDE crește considerabil în numeroase județe, în dezavantajul PNL, iar liberali adevărați vin către noi. În plus, Klaus Iohannis pierde încrederea celor care l-au susținut și  avantajale din afara jocului democratic pe care președintele le-a moștenit  de la Traian Băsescu, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu se apropie de un capital de încredere are l-ar putea oricând propune drept candidat la președinție”,
a precizat deputatul ALDE Andrei Gerea.