Anchetă la Spitalul Judeţean după moartea suspectă a unui bebeluş

Părinţii unui băieţel care a murit la două zile după naştere de pneumonie acuză personalul de la Neonatologie de lipsă crasă de igienă:
„O infirmieră a venit cu trei copii pe un braţ, ţinându-i ca pe sarmale, iar cu cealaltă îşi ştergea nasul în timp ce strănuta!”.
„Sunt asistente care intră şi ies pe la morgă, după care merg prin spital, inclusiv pe la salonul în care sunt nou-născuţi!”

 
Se numea Denis-Ştefan. S-a născut vineri, 3 martie, la Maternitatea Spitalului Judeţean Argeş şi a primit nota 9 când a venit pe lume, cea mai mare care se poate acorda la o naştere prin cezariană. A stat foarte puţin la pieptul mamei, pentru că ea era extenuată după operație. Două zile mai târziu, Denis a plecat printre îngeri, trupul său firav fiind răpus de pneumonie, la numai 40 de ore de la naştere. Copleşiţi de durere, părinţii îşi caută acum dreptatea, acuzând personalul de la Neonatologie că, din cauza neglijenţei şi a mizeriei, le-a îmbolnăvit şi ucis copilul.

 

 „Ne-au anunțat că Denis e bolnav când deja îi scoteau sânge din plămâni cu seringa!”


Pentru familia Ciupitu, ceea ce ar fi trebuit să fie una dintre cele mai frumoase amintiri s-a transformat, duminică, 5 martie, într-un coşmar. Pentru bebeluşul lor, abia născut de două zile, medicii de la Spitalul Judeţean au solicitat elicopterul SMURD pentru a-l transporta la Bucureşti, fiind în stare gravă. Micuţul nu a mai apucat nici măcar să fie urcat în aparatul de zbor, pierzând bătălia pentru viaţă în ambulanţa care îl transporta către locul de decolare, în ciuda eforturilor disperate ale cadrelor medicale de pe salvare de a-l menţine în viaţă. Apucase să trăiască doar 40 de ore, deşi, aşa cum reiese şi din actele medicale, la naştere fusese declarat sănătos tun. De atunci, nici mama, nici tatăl nu mai au somn. Durerea le-a secat sufletul, iar dorința lor cea mai arzătoare este aceea de a afla cine se face vinovat de îmbolnăvirea bebelușului care a trăit doar două zile, într-un pătuţ din secția de neonatologie a Spitalului Județean.
Povestea mamei și a tatălui lui Denis este devastatoare, cei doi promițându-și unul altuia, în fața mormântului bebelușului, că vor face tot ceea ce este posibil omenesc pentru a îi face dreptate. Cu lacrimi în ochi, mama povesteşte coşmarul prin care a trecut de când fiul ei a pierit subit: „Denis s-a născut perfect sănătos și putem dovedi atât prin acte medicale, prin documentele care atestă evoluția sarcinii, cât și cu mărturiile celor doi medici prezenți la naștere. Nu am apucat să îl văd decât câteva minute după naștere, pentru că pe noi nu ne lăsa să alăptăm după operația de cezariană. Ulterior, cel mai probabil după ce copilul s-a îmbolnăvit, nu ne-au mai lăsat să îl vedem nici pe mine, nici pe soțul meu. Ne-au anunțat abia în ultima clipă că Denis e bolnav, atunci când i-au scos sângele din plămâni cu seringa”, ne-a povestit mama devastată de durere.
Bărbat tânăr, în toată puterea, tatăl lui Denis este profund marcat de pierderea copilului său. Cu lacrimi în ochi, făcând eforturi inimaginabile să poată vorbi, ne-a povestit cum a fost nevoit să intre cu forța pe secție pentru a își vedea băiatul, lipsa de comunicare de la nivelul Neonatologiei aducându-l în situaţia de a comite gesturi disperate: „Am bănuit că ceva este în neregulă, pentru că pe data de 4 nu au vrut să ni-l arate. Pe soție au refuzat-o obraznic, iar mie nu mi-a dat voie să intru. Atunci am sărit cu picioarele pe ușă, am tras de mâner și am intrat. Mi-au spus că nu am voie să îl văd. Se poate vedea pe camerele de luat vederi câte ore am așteptat pe holul ăla mizerabil făcând ture între secții. Când ni l-au dat a fost prea târziu...” - îşi aminteşte tatăl.
După moartea prematură a lui Denis, la Serviciul de medicină legală al SJU a fost efectuată autopsia, care relevă faptul că micuţul a fost răpus de pneumonie. De altfel, diagnosticul este confirmat şi de certificatul de deces al lui Denis-Ştefan Ciupitu (vezi facsmil), în care se consemnează faptul că bebeluşul ajunsese în stare toxico-septică.

 „Veneau la noi cu halatul deschis să le dăm bani. Și am dat. Mulți!”


Venirea pe lume a lui Denis a fost pregătită ca la carte de tinerii săi părinţi: ecografii performante, analize de specialitate, doi medici ginecologi care au ținut-o pe mama lui sub observație atentă. Au pregătit și bani pentru nașterea lui. Au făcut economii din timp pentru că voiau să se asigure că totul va fi bine și că micuţul se va bucura de atenția medicilor și a asistentelor. Creme pentru nou-născuți, pamperși de cea mai bună calitate... „Nu suntem bogați, dar nici nu îl putem mânia pe Dumnezeu că suntem săraci” - a povestit Ștefan cu lacrimi în ochi: „Am strâns bani ca să fim siguri că vor avea grijă de Denis. Veneau asistentele la noi cu halatele deschise într-un mod aparte, ca să nu se vadă când dai bani. Am dat. Mulți. Și nu mi-a părut rău, că dădeam pentru copil. Și mi l-au dat când era la un pas de moarte. Dintr-un copil perfect sănătos a devenit încă un caz trecut pe statisticile lor negre...” - abia mai vorbea tatăl bebelușului.

Cadre medicale bolnave la Neonatologie


Deși lovită crunt, Ionela, mama lui Denis, a reuşit să găsească puterea pentru a povesti la ce a fost martoră câtă vreme a stat în spital. „M-a şocat, încă din prima zi, faptul că infirmierele şi asistentele care umblau cu copiii nu purtau măşti şi mănuşi. Mai mult, la un moment dat, o infirmieră a venit cu trei copii pe un braţ, ţinându-i ca pe sarmale, iar cu cealaltă îşi ştergea nasul în timp ce strănuta” - dezvăluie Ionela Ciupitu, acreditând ideea că unele cadre medicale de la Neonatologie vin la serviciu şi când sunt bolnave, riscul de îmbolnăvire a copiilor abia născuţi, cu imunitate aproape zero, fiind enorm. Şi cum ar putea lipsi de la serviciu când o zi de concediu medical ar însemna o zi fără şpăgi!

Cadru medical: „Lasă că sunteţi tineri! Faceţi altul!”


Dincolo de durerea fără margini pe care o poartă în suflet, cei doi părinți au găsit resursele de a se ridica pentru a merge mai departe. Soţii Ciupitu au sesizat săptămâna trecută atât parchetul, cât şi Sanepidul. Nu doresc - spun ei - decât ca adevărul să iasă la iveală. Ei au un singur adevăr: Ionela a născut un copil sănătos, care la 40 de ore a murit diagnosticat cu pneumonie severă. „Nu am ceva personal cu nimeni, vreau doar să aflu ce s-a întâmplat cu copilul meu. De ce la naștere a primit nota nouă, de ce mi-au spus că este perfect sănătos? De ce nu mi-au spus că este bonav? De ce au refuzat sistematic să ni-l arate? De ce au refuzat atunci în primele zile să ne dea fișa medicală a copilului? Sunt întrebări la care nu găsesc răspuns indiferent cât am încercat. Nu știu dacă i s-a făcut tratament, nu știu nimic. Știu doar că mi-a murit copilul, iar ei au încercat să dea vina pe mine, deși am fost la control periodic. Cum să-i spui unui părinte căreia tocmai i-a murit copilul: «Lasă că sunteţi tineri! Faceţi altul!»?”, a susținut mama îndurerată.

 DSP nu a identificat infecții nosocomiale


Medicul Aura Copciag a fost cea care a condus ancheta demarată de Direcţia de Sănătate Publică în ziua de 8 martie. Inspectorii DSP au descins la Spitalul Județean imediat după ce, în aceeași zi, Ionela și Ștefan, părinții lui Denis, au depus plângerea. Mamă fiind la rândul ei, Aura Copciag ne-a mărturisit că, după ce a ascultat plângerea Ionelei, a plecat revoltată către Spitalul Judeţean, fiind decisă să caute şi-n gaură de şarpe orice neregulă ce ar fi putut provoca moartea bebeluşului. Și totuși, vineri, după ce au finalizat parțial ancheta, ne-a declarat că nu se poate vorbi de o infecție nosocomială, dar mai departe nu poate spune ce s-a întâmplat, pentru că nu are competența de a controla asistentele sau infirmirele dacă au fost sau sunt bolnave: „Am căutat tot ceea ce se poate căuta la nivelul nostru de competență. Ceea ce am constatat a fost faptul că decesul a survenit nu ca urmare a unei infecții nosocomiale. Conform buletinului anatomo-patologic, copilașul a decedat ca urmare a unei pneumonii severe care putea fi și post factum, pentru că, repet, nu s-a confirmat infecția intraspitalicească, însă mai mult nu am ce să vă spun, pentru că ne depășește competența. Greșeala a fost că bebelușului i s-a dat nota nouă la naștere, deși în fișa medicală apare după cinci minute nota opt. Mai mult, infecția nosocomială se contactează în 48 de ore, iar bebelușul a decedat la 40 de ore, ceea ce nu dovedește existența unei infecții de acest gen. Sigur, am găsit ceva nereguli, știm care sunt problemele acolo, asistentele au însă un triaj. Desigur, aparte de acest caz care nu are legătură, noi vom demara și alte controale în perioada care vine”, ne-a declarat Aura Copciag.

 Sănătatea bebeluşilor - „secret de stat” la Judeţean
Vreme de câteva ceasuri bune, cât am stat pe holurile spitalului în încercarea de a afla mai multe detalii despre circumstanţele în care a pierit micuţul Denis, am stat de vorbă cu mai multe proaspete mămici internate pe secţia de Ginecologie. Unele dintre ele auziseră de tragedia Ionelei, ba chiar câteva mămici ne-au povestit că au văzut-o leșinată când i s-a spus că au chemat elicopterul pentru Denis. Mai multe tinere mame au vorbit, la rândul lor, despre maniera în care personalul de la Neonatologie refuză să le comunice părinţilor informaţii privind starea de sănătate a propriilor copii. O mămică ne-a povestit că, de asemenea, o vreme nu i s-a dat voie să îşi vadă pruncul, fără a i se oferi explicaţii, iar când a intrat la alăptat şi-a găsit copilul cu perfuzii în mânuțe. O altă tânără mamă ne-a relatat cum medicii au încercat să o convingă că ea avea o infecție la rinichi şi de aceea copilașul a fost supus unui tratament. Femeile s-au ferit însă să ne dea mai multe amănunte, de teamă că pot fi văzute că stau de vorbă cu noi şi vor avea de suferit câtă vreme mai rămân în spital.
Miercuri, asistentele de pe etajul IV, acolo unde se află și ATI, și blocul operator, dar și sala de nașteri, se plimbau ca pe bulevard dintr-o secţie în alta, fără ca vreuna să poarte echipament de protecţie. Vineri, după inspecţia Sanepidului, toate defilau cu măşti şi mănuşi de protecţie.

 Săptămâna acesta, Parchetul va solicita documentele


Ionela și Ștefan au făcut, joi, plângere și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. De asemenea, au depus sesizare și la Colegiul Medicilor, acuzând faptul că asistentele nu respectă nici cele mai elementare reguli de igienă, expunând nou-născuţii la riscuri enorme. De altfel, cei doi părinţi au povestit că au văzut cu ochii lor cum, dimineaţa, acestea intră în spital prin morga unităţii, pe unde e drumul de acces dinspre parcarea unităţii medicale, unde-şi lasă maşinile, e mai scurt. În fața procurorilor, Ionela şi Stefan au povestit, cu lux de amănunte, tot ce s-a petrecut în cele două zile cât a trăit Denis și suspiciunile legate de moartea fulgerătoare a copilului lor. Potrivit acestora, săptămâna aceasta parchetul va demara cercetările şi va solicita spitalului documentele medicale ale bebeluşului. Părinţii se tem însă că personalul medical al SJU va încerca să muşamalizeze moartea copilului lor, declarând în faţa procurorilor că există posibilitatea ca fișa medicală a lui Denis să fie schimbată, în condiţiile în care spitalul a refuzat să le elibereze documentul, pe motiv că ar fi confidenţial. Confidenţial pentru cine? - ne întrebăm. Dacă părinţii copilului nu au acces la documentele medicale, atunci cine are?


La biserică li s-a propus un loc de veci cu 25 de milioane


Nici Ionela, nici Ștefan nu au fost pregătiți pentru o asemenea încercare, una cruntă, pentru că niciun părinte nu ar trebui să treacă prin pierderea copilului. „L-am înmormântat ca pe un câine, fără să fie botezat. N-am apucat. Cum să iert asta?” - a mai spus, cu ultimele puteri, mama devastată de durere. Și, ca și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, părinţii povestesc că, atunci când s-au dus la biserică să pregătească toate cele necesare înmormântării, cineva de acolo a încercat să facă o afacere din drama tinerei familii, spunându-le că locul de veci îi costă 25 de milioane de lei. Loviți oricum de soartă, au găsit în ultima instanță soluția pentru a își duce și copilul la groapă, fără să umple buzunarele unui speculant fără inimă.

 


# Directorul Stoiculescu: „Vom face propria noastră anchetă”
Conducerea Spitalului Judeţean a fost mai mult decât rezervată în a oferi detalii privind circumstanţele morţii bebeluşului, într-un final, după ce redactorii „Ancheta” s-au lovit doar de răspunsuri şi atitudini agresive din partea unora dintre cadrele medicale de la Neonatologie, poziţia SJU fiind exprimată succint prin vocea directorului medical, Adrian Stoiculescu: „Au venit și la noi părinții şi au depus plângere. Dincolo de ancheta demarată de inspectorii DSP, vom avea și noi ancheta noastră proprie. În cazul în care vom avea rezultate până luni (n.r. - ziua apariției publicației «Ancheta»), vă vom anunța”.


Imediat după venirea pe lume a micuţului Denis, medicul care a asistat la naştere le-a zis părinţilor: „La ce plămâni are, îl faceţi lăutar!” Ca o ironie a sorţii, Denis a murit de pneumonie!

 

Sursa Saptamanalul Ancheta