Ana Stan: Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este următoarea:ÎNVEȚI ÎNCERCÂND ȘI GREȘIND

A reușit în business, în profesie, dar experiența politică i-a demonstrat faptul că discriminarea femeii nu este deloc de domeniul trecutului. Mai mult, cu cât femeia este mai valoroasă, cu atât nimeni nu se va grăbi să-i recunoască meritele. Ana Stan  însă este o femeie bătăioasă și, în ciuda luptelor care i-au lăsat un gust amar, dar care au ridicat-o în ochii piteștenilor, speră să câștige într-un final războiul cu ipocrizia și incompetența.

 

 

 Există femei din domeniul dumneavoastră de activitate care v-au servit ca inspiraţie, ca model?


- Pot afirma că există femei pe care le admir și care m-au inspirat de-a lungul carierei mele profesionale, și nu numai. Din punctul meu de vedere, aceste femei au trei mari calități: integritate, inteligență și entuziasm. De la ele am înțeles că este cel mai bine să mă simt confortabil în pielea mea și pentru asta trebuie să-mi admit slăbiciunile și eșecurile, să fiu eu însămi. Prin acțiunile sale dezinteresate și profund altruiste, Maica Tereza rămâne un model și un simbol spre care tind și eu zi de zi. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este următoarea: „ÎNVEȚI ÎNCERCÂND ȘI GREȘIND”. Pentru că viața este o călătorie la sfârșitul căreia fiecare dorește să spună „Am reușit!”, este necesar să existe pasiune și dragoste în tot ceea ce încerci și să te concentrezi permanent asupra punctelor tale forte și nu asupra slăbiciunilor. Pe acestea din urmă trebuie însă să le admiți pentru a putea continua călătoria.

 


 Ce sfat i-aţi da unei tinere care îşi începe acum parcursul profesional?


- În loc să dau sfaturi, prefer să spun câte ceva despre ce am înțeles eu de la viață. Am înțeles că tot ceea ce mi se întâmplă are legătură doar cu mine. Devenirea mea este rezultatul deciziilor și al obiceiurilor mele, al responsabilităților și al angajamentelor pe care mi le-am asumat. Sunt perfect de acord cu afirmația: „Suntem ceea ce facem în mod repetat”. Așa că, dacă alegem să facem fapte bune, să ne ajutăm semenii, să ne respectăm între noi, viața noastră va avea sens!

 


Cum definiţi rolul femeii în societate, raportat la vremurile noastre?


- În România, deși peste 52% din populație este alcătuită din femei, prezența acestora în funcțiile publice și în alte medii este una scăzută. Din păcate încă există discriminări legate de rolul femeii în societate și chiar în familie. Faptul că în multe societăți evoluate, mentalitatea în ceea ce privește egalitatea dintre bărbați și femei a evoluat în bine, lupta nu trebuie abandonată, fiindcă mai sunt multe de rezolvat. Mahatma Gandhi a descris cel mai bine femeia când a afirmat că: ,,Femeia nu este sexul slab, e cel mai nobil din cele două, prin puterea sa de sacrificii, de suferință în tăcere, de umilință, credință și cunoaștere”.

 


 Ce obiective v-aţi trasat pentru acest an?


- Pentru acest an, obiectivele mele sunt legate de planul personal și profesional,  bineînțeles, de calitatea de consilier local în Consiliul Local Pitești și de cea de mamă și soție. Voi încerca să lucrez cu sârguință în toate proiectele pe care le voi avea, fără a uita, în schimb, că cea mai prețioasă resursă de care dispunem cu toții este timpul pe care ni-l alocăm nouă, personal.