Amenzile rutiere ar putea fi majorate cu 50% începând cu 1 ianuarie 2020

Amenzile rutiere ar putea fi majorate cu peste 50% începând cu 1 ianuarie 2020, dacă Guvernul condus de Ludovic Orban nu va găsi o soluţie pentru plafonarea punctului de amendă. În ultimii doi ani, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei, chiar dacă salariul minim pe economie a fost majorat.


Potrivit legii, valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie, însă în 2018 şi 2019, Guvernul a decis plafonarea acestuia, tocmai pentru ca amenzile să nu fie majorate. Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul minim pe economie va fi majorat la 2230 de lei, ceea ce înseamnă că, potrivit legii, valoarea unui punct de amendă va fi de 223 de lei.

"Ştiu că este îngheţat. Asta a fost practica de îngheţare, să nu ţină cont de salariul minim. Aici, mai degrabă, aş veni cu un proiect de lege în care să nu mai legăm amenzil de salariul minim, pentru că s-a dovedit că dacă a fost necesară prorogarea timp de doi ani de zile a creşterii amenzilor în funcţie de salariul minim înseamnă că legarea acestor amenzi de salariul minim nu a funcţionat. Vom lua o decizie referitor la această problemă", a declarat Ludovic Orban, astăzi, cu privire la valoare amenzilor rutiere.


Sursa: observator.tv