Amenzile de circulaţie, plătite din nou direct la poliţist

Amenzile de circulaţie vor putea fi plătite, din nou, direct poliţistului. Şi asta după ce în ultimii ani, agenţii de la rutieră nu mai aveau voie să primească bani de la şoferi. S-a luat această decizie atât pentru a-i responsabiliza mai mult pe agenţi, cât şi pentru şoferii care nu vor să mai piardă timp.

Însă amenzile nu vor fi plătite în orice condiţie şi la orice poliţist de la rutieră. Nu toate amenzile de circulaţie se vor putea plăti direct la poliţist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ţinând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la poliţist, şoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.
"Pentru amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege", se precizează în proiectul legislativ.   

Ţinând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulaţie, respectiv direct la poliţistul care constată încălcarea legislaţiei rutiere, vor putea beneficia doar persoanele fizice.   Iniţiativa legislativă conţine şi o prevedere ce va schimba condiţiile în care se vor putea amplasa şi folosi aparatele radar. Concret, potrivit proiectului, poliţiştii nu vor mai putea instala radare pe maşinile neinscripţionate şi nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcaţi cu uniforma specifică.
 

Sursa: observator.tv