Amenzi usturătoare pentru șoferii prinşi cu telefonul în mână la volan

Şoferii prinşi cu telefonul în mână la volan se vor alege cu amenzi usturătoare şi riscă să rămână chiar fără permis. O nouă modificare a Codului Rutier prevede sancţiuni dure pentru cei care vorbesc, tastează sau fac live-uri în timp ce conduc pe drumurile publice. Ordonanţa de urgenţă care va intra în vigoare pe data de 12 octombrie va interzice în totalitate folosirea telefonului atunci când vă aflaţi la volanul maşinii.

Dacă legea actuală prevede faptul că doar şoferii care sunt într-o convorbire cu telefonul în mână, fără a folosi căştile sau difuzorul se pot alege cu două puncte de amendă, adică 410 lei, noile modificări măresc sancţiunea chiar şi de trei ori.

Astfel, cei care începând de la jumătatea lunii octombrie vor fi depistaţi de poliţiştii rutieri că ţin în mână telefonul mobil, sau folosesc în orice mod un dispozitiv care e prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video se vor alege cu o sancţiune de până la 1160 de lei.


Dacă utilizarea telefonului se produce concomitent cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, cum ar fi depăşirea vitezei regulamentare, mersul pe interzis, neacordarea de prioritate sau orice altă abatere, pe lângă amenzile pentru ambele sancţiuni, şoferii vor rămâne şi fără permisul de conducere pentru următoarele 30 de zile.

Legea nu se aplică doar şoferilor de autovehicule. Vizaţi sunt toţi participanţii la trafic fie că se află ls volanul maşinilor, pe biciclete, trotinete sau chiar în căruţă.

Până în octombrie, când legea se va aplica, poliţiştii rutieri au primit ordin să efectueze campanii de informare a şoferilor atât pe drumurile din marile oraşe, cât şi pe şoselele naţionale sau judeţene.


 

 

Sursa: observator.tv