Amenzi până la 20.000 lei pentru proprietarii terenurilor care nu distrug ambrozia

Ochi umflaţi, mâncărimi cumplite, nas înfundat, dureri de cap, crize acute de tuse sau sufocare sunt doar câteva din simptomele supărătoare ale alergiei la ambrozie, o buruiană ce poate provoca inclusiv astm alergic.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi români suferă cumplit pe parcursul întregului sezon în care ambrozia produce polen, mai exact din august şi până în noiembrie, motiv pentru care autorităţile au decis să îi sancţioneze drastic pe proprietarii de terenuri care nu combat această plantă, considerată una dintre cele mai periculoase pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI ... Urgență în Războieni - Tânăr în stare de inconștiență

Astfel, ca urmare a aplicării unei noi legi adoptate anul acesta de parlament, din 2019 autoritățile locale vor inventaria, până la data de 20 mai, terenurile unde creşte buruiana, apoi vor trimite proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozie somaţii  să ia măsuri, iar de la 1 iulie încep controalele. Cei prinşi că nu au distrus planta alergenică primesc mai întâi un avertisment (1-15 iulie 2019), apoi la al doilea val de controale ignorarea avertismentului dat de autorităţi se sancţionează cu amenzi între 750 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 lei pentru persoanele juridice (16-31 iulie). 

Sursa:saptamanalul ancheta