Amenzi mai aspre pentru utilizarea telefonului la volan, din octombrie

Proiectul privind sancţionarea aspră a şoferilor care folosesc telefonul mobil la volan a devenit lege. Putem spune, în sfârşit, STOP Live pe Facebook la volan. Noile reguli se vor aplica din octombrie. 


22 mai 2018. Un şofer de microbuz intră în live pe Facebook, la volan. Impactul cu un camion este inevitabil. Nouă oameni mor. 
A fost momentul în care am spus STOP! Stop live pe Facebook la volan. Stop! telefon mobil în timpul condusului. Observator a iniţiat atunci o campanie de conştientizare. Şi o petiţie care a strâns, în câteva zile, aproape 40 de mii de semnături. Proiectul a avut ecou la toate nivelurile. 

Carmen Dan, fost ministru de Interne: Aş zice să ne gândim chiar la interzicerea folosirii telefonului mobil la volan, chiar sub aspectul suspendării permisului de conducere, cum e în alte state europene 

CITEȘTE ȘI .... (video) Imagini horror de la accidentul unde 9 români au murit! Totul postat pe Facebook!!!

 

După un an şi trei luni de dezbateri, proiectul a devenit lege! 

Mihai Fifor, ministru de Interne: Eu zic că e doar un prim pas, un pas mare, un pas important. Eu aş începe mulţumindu-vă pentru modul în care v-aţi implicat. Pentru că probabil că dacă nu eraţi dumneavoastră să puneţi presiune, probabil că am fi rămas în acea modalitate în care mişcăm lucrurile, dar le mişcăm un pic mai complicat 


Amenda pentru cei care ating în timpul condusului dispozitive cu redare video sau text va creşte de la 290 de lei la 1.160 de lei. Şi punctele de penalizare se dublează. Sancţiunea se va aplica şoferilor, bicicliştilor sau chiar conducătorilor de tramvai sau de utilaje agricole.

În ultimele 15 luni, România numără aproape 20 de morţi în live pe Facebook. Numărul amenzilor pentru utilizarea telefonului la volan creşte pe zi ce trece. Cu toate astea, şoferii încă îl folosesc. Astăzi, în doar cinci minute, trei şoferi au fost opriţi pentru că aveau telefoanele în mâini. 

 

 

În faţa camerei de filmat şi a poliţistului, acest bărbat spune că are soluţia ideală: "Nu îl voi mai folosi".

Mihai Fifor, ministru de Interne: Trebuie să fim oneşti unii cu alţii şi să ne gândim că o astfel de chestiune poate să provoace o tragedie 


Modificările legislative intră în vigoare din data de 12 octombrie. Până atunci, poliţiştii rutieri din toată ţara vor organiza acţiuni prevenitive şi de informare.


Sursa: observator.tv